Uruguay’da iktidardaki sağcı muhafazakâr hükümet koalisyonu korona krizinin gölgesinde, Temmuz ayında 502 maddeden oluşan bir OHAL yasasını (LUC, Ley de Urgente Consideración) meclisten geçirdi. Yasa “anayasaya aykırı, halk karşıtı, baskıcı ve gerici” olarak tanımlanıyor ve eleştiriliyor.
Başbakan Lacalle Pou, yasa teklifini daha seçim kampanyası sırasında açıklamış ama ayrıntılara girmemişti. Tasarı, göreve geldikten sonra Mart ayında daha somut hal aldı. Nisan ayında başsavcı, bir dizi maddenin anayasal ilkeleri ihlal ettiğini belirtti.
Uruguay işçi-emekçi sendikaları konfederasyonu PIT-CNT, yasaya karşı referandum yapmaya karar verdi. Karar oybirliğiyle alındı.
O zaman bile referandum gündemdeydi. Şimdi daha somut adımlar atılıyor. 17 Ekim'de tek tek maddelere mi yoksa bir bütün olarak yasama paketine karşı mı işlem yapılacağına karar verilecek. İmzalar Kasım ayında atılacak. Bunun için kayıtlı seçmenlerin yüzde 25’inin (670 bin civarında) imzası gerekiyor. PIT-CNT Genel Sekreteri Marcelo Abdala, hedeflerini 700 bin olarak açıkladı.
Diğer örgütler, dernekler ve partiler 17 Ekim’de PIT-CNT Genel Kurulu'na katılıp katılmayacağına dair karar verecek. Öğrenci dernekleri, Konut kooperatifleri derneği, feminist grup Intersocial Feminista, emekliler ve emeklilerin örgütü ve merkez-sol ittifak Frente Amplio sendikanın genel kuruluna kararlar sunacak.
Sosyalistler ve komünistler gibi diğer partiler, referandumu destekleyip desteklememe konusunda karar vermeden önce 17 Ekim'e kadar beklemek istiyor.