Ukrayna krizi G20 zirvesinde

G20 zirvesinde Ukrayna krizi bahanesiyle Trump-Putin görüşmesi iptal oldu. Putin ile Merkel’in görüşmesinde ise “dörtlü Ukrayna zirvesi” için mutabakat sağlandığı ileri sürüldü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Aralık 2018
  • 12:36

Yıllardır bir “çözüm” sağlanamayan ve geçtiğimiz hafta tekrar patlak veren Ukrayna krizi, emperyalist devletlerin liderlerinin bir araya geldiği G20 zirvesinde de gündem oldu.

ABD Başkanı Donald Trump krizi bahane ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesini iptal etti. Buna karşın ikili görüşme gerçekleştirirken, Putin konuyla ilgili bilgi paylaşımında bulunduklarını açıkladı. “Trump ile görüşmenin zamanı çoktan gelmişti” diyen Putin Ukrayna kriziyle ilgili görüşmelerine dair şöyle konuştu: “Trump'ın Karadeniz'deki olayla ilgili kendi görüşü mevcut, Rusya'nın görüşü farklı, ancak her hâlükârda kendisini bilgilendirdim.”

Danışmanlar seviyesinde dörtlü zirve” iddiası

Zirvede Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Putin arasında görüşme gerçekleşti. Ukrayna kriziyle ilgili zirve gerçekleştirilmesi noktasında anlaşma sağlandığı açıklandı. Merkel’in Sözcüsü Steffen Seibert konuyla ilgili açıklama yaparak anlaşmayı duyurdu. Seibert “Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya arasında danışmanlar seviyesinde zirve yapılması” konusunda mutabakat sağlandığını ileri sürdü. Anlaşmaya dair Rusya’dan herhangi bir açıklama yapılmadı.

El konan gemilerde provokasyon talimatı var”

Zirvede basın toplantısı düzenleyen Putin Ukrayna krizine dair açıklamalarda bulundu. Liderlerle görüşmesinde Ukrayna’nın provokasyon peşinde olduğunu aktardığını ifade eden Putin, el konulan gemilerdeki defterlerde bu yönde talimat bulunduğunu ileri sürdü. Ukrayna’daki sıkıyönetim ilanına da değinen Putin, bunun seçimler öncesinde siyasi faaliyetleri kısıtlamak amacı taşıdığını ve bazı bölgeleri kapsayan uygulamayla ülkenin bölündüğünü dile getirdi. Putin, Ukrayna’nın Kerç Boğazı ve Donbass ile ilgili krizlerde çözüme ilgi duymadığını sözlerine ekledi.