Trump’tan Suriye’ye füze saldırısı sinyali

Trump, “Hazır ol Rusya füzeler geliyor” mesajıyla Suriye’ye saldırı sinyali verdi. ÖSO adı altında toplanan çeteler ise ABD saldırısını dört gözle beklediklerini ilan etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Nisan 2018
  • 13:55

ABD ve batılı emperyalistlerin Suriye’ye yönelik saldırı tehditlerini bugün ABD başkanı Trump üst boyuta çıkardı.

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Zaspıkin’in “Suriye’ye atılacak füzeleri düşürürüz” açıklamasına sosyal medya hesabından atıfta bulunan Trump “Hazır ol Rusya çünkü [füzeler] gelecek, hoş, yeni ve 'akıllı!' olacaklar” diye yazdı.

Ayrıca, Rusya ile ilişkilerinin, “Soğuk Savaş dönemi de dahil” tarihteki en kötü seviyesinde olduğunu belirten Trump, “Bunun için bir neden yok, hem Rusya’nın, ekonomisine yardımımıza ihtiyacı var” iddiasında bulundu.

Rusya’dan yanıt

Trump’ın tehdidine yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise “Akıllı füzelerin, birkaç yıldır kendi topraklarında uluslararası terörle mücadele eden meşru hükümete doğru değil, teröristlerin bulunduğu tarafa doğru uçması gerekir” ifadelerini kullandı. Zaharova, füzelerin Suriye’ye kimyasal saldırı yalanını örtbas etmek için kullanılabileceğine işaret etti.

ÖSO çeteleri ABD’nin saldırısını bekliyor

Suriye’de ABD’nin saldırgan hamlelerini dört gözle bekleyen dinci çeteler ise saldırı sinyalinin ardından savaşı tırmandırmaya dönük açıklama yaptı. ÖSO adı altında toplanan çetelerden yapılan açıklamada “ABD'nin olası Suriye saldırısının ardından, kaybettiğimiz bölgeleri geri kazanmak ve yenilerini fethetmek için taarruza geçeceğiz” denildi.

Trump’ın saldırı sinyali piyasaları vurdu

Trump’ın Suriye’ye saldırı sinyalinin ardından uluslararası piyasalar da dalgalanmalara sahne oldu. Rus rublesi döviz karşısında yüzde 3’ün üzerinde değer kaybı yaşarken, TL’nin düşüşü de hız kazandı. Dolar/TL 4.1934 ile yeni rekor kırdı. BIST100 endeksi de yüzde 3’e yakın düşüş kaydetti.

Sermaye genel olarak borsalarda hisse senetlerinden kaçarken, devlet tahviline yöneldi.