Suudi rejimi 3 bin yıllık antik kenti bombaladı

Ortaçağ rejimi Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki koalisyonun Yemen’e yönelik saldırıları sürüyor. Önceki gün UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Sana’nın 3 bin yıllık bölgesini bombalayan uçaklar katliamlarına devam etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Haziran 2015
  • 09:08

ABD destekli gerici koalisyonun Yemen’e yönelik saldırıları devam ediyor. Koalisyona bağlı savaş uçakları başkent Sana'nın Beyt Mi'yad bölgesinde devrik lider Ali Abdullah Salih’in akraba ve yakınlarının evlerini bombaladı. Evlerin yanı sıra başkentin birçok bölgesi de bombaların hedefi oldu.

Son saldırıların hemen öncesinde ise 3 bin yıllık antik Bab-el Yemen kenti bombalanarak büyük hasar gördü. Yemen resmi haber ajansı Saba, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine aldığı Bab-el Yemen’i vurdu.

 

3 bin yıllık antik kenti bombaladılar

3 bin yıldır ayakta olan taş evleri, labirent şeklindeki pazarları ve İslam sonrası dönemde inşa edilen yüksek minareli camileri ve hamamları ile bilinen kent bombardıman sonrasında büyük hasar görürken saldırıda en az 9 kişi hayatını kaybetti.

Bombardımanda yakınını kaybeden Muhammed Kelala isimli Yemenli, "Cani pilotlar huzur içinde uyuyan silahsız sivil halkı hedef alıyor. Askeri noktaları hedef aldıklarını söylüyorlar. Burada askeri nokta nerede? Roketler nerede? Füze rampaları için yer mi var burada?" dedi.

Üç tarihi evin yok olduğu saldırı UNESCO tarafından da kınandı. UNESCO Genel Müdürü Irina Bokova, "İslam'ın en eski kentine verilen hasarın yanı sıra insanların da hayatını kaybetmesi beni derinden üzmüştür" açıklamasını yaptı.

 

Suudi Arabistan’a füzeli cevap

Husi güçleri ise Suudi Arabistan’ı füzelerle hedef almaya devam etti. Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Cizan ve Zahran bölgesinde sınır muhafız birimlerine roketlerle saldırı düzenlenerek Suudi güçleri kayıplar verdirildi.

Yemenli kadınlar ise başkentin el-Sebin bölgeside sokağa çıkarak koalisyonun saldırıları protesto etti. Sloganlarla Suudi Arabistan ve yandaşlarını kınayan kadınlar, işbirlikçilerin yargılanması gerektiğini belirtti ve direnmeye devam edeceklerini söyledi.

 

“Saldırılar sürecek”

Diğer yandan BM) Cenevre Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada Yemen’de savaşan iki tarafın temsilcilerinin görüşeceği toplantı bir gün ertelendi. Açıklamada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed'in Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri ve G-16 ülkelerinin büyükelçileri ile görüşeceği bilgisi verildi.

Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları ise Riyad'da yaptıkları toplantıdan saldırıya devam kararı aldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Katar Dışişleri Bakanı Halit Bin Muhammed, Cenevre'deki ‘barış’ görüşmelerinden sonuç alınamaması durumunda hava saldırılarının devam edeceğini söyledi.