Geçtiğimiz yıl 11 Haziran’da uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Yemen’in Abs şehrindeki Kolera Tedavi Merkezi, başını Suudi Arabistan’ın çektiği gerici koalisyon güçleri tarafından bombalanmıştı. Bombalanan hastanede can kaybı olmamasına rağmen, saldırı kolera salgınından kaynaklı tıbbi yardım bekleyen 1 milyon kişiye yardımı engellemiş oldu.
Gerici koalisyon, bombalama sonrasında yaptığı soruşturmanın ardından “MSF’nin bombalama olayını önleme konusunda gerekli tedbirleri almadığı” açıklamasını yaptı.
Soruşturmayı yapan Ortak Olaylar Değerlendirme Ekibi (JIAT), 16 Ocak 2019’da yaptığı basın toplantısında MSF'yi “bombalama olayının mağduru değil, bombalamadan sorumlu olan kuruluş” diyerek suçladı.
Böyle bir suçlamadan sonra MSF Program Direktörü Teresa Sancristoval önceki gün yaptığı açıklamada, yeri belirtilmese dahi hastanelerin çatışmalarda hedef alınmayacağını ifade ederek, “Sağlık tesislerinin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemleri almak, yalnızca çatışmayı sürdüren tarafların sorumluluğundadır. Mesuliyet ve ispat zorunluluğu sivillere ve sağlık çalışanlarına yüklenmemeli” dedi.
Yemen’de Mart 2015’ten beri süren saldırılarda MSF tesisleri 5 kez vuruldu. MSF dışında olan sağlık tesisleri ise sadece 2016 yılında 77 kez vuruldu.