Stuttgart’ta öğrenci aileleri çocukları için mücadele ediyor

Stuttgart’ta okulun önünde bir basın toplantısı düzenleyen aileler taleplerini dile getirdiler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Eylül 2020
  • 13:00

Koronavirüs salgınına karşı hiç bir ciddi önlem alınmadan okullar 2020-2021 eğitim yılı için kapılarını açtı.

Rappachschule (Stuttgart) ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin aileleri, salgına karşı yeterli önlem almadığı gibi, pandemi koşullarında sınıfların mevcudiyetini artırma kararı alan Eyalet Eğitim Bakanlığı, İl Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetimine karşı okul aile birliği ile birlikte mücadele başlattılar.

Birinci sınıf öğrencileri geçen öğretim yılında üç ayrı paralel sınıfta eğitim gördüler. Oysa şimdi, bu öğrencilerin aileleri okulların açılmasından bir gün önce, okul idaresinden “sınıf sayısının üçten ikiye indirildiğini, sınıflarda 19 yerine 28 öğrencinin olacağı”nı bildiren bir mektup aldılar. Uygulamaya tepki gösteren aileler, hafta sonu kendi aralarında sorunu görüşerek bu kararın geri çekilmesi için mücadele başlatama kararı aldılar.

55 öğrencinin ailesini bir araya getiren Okul Aile Birliği, ailelerle birlikte yaptığı eylem planını hayata geçirmek için harekete geçti. Eyalet Eğitim Bakanlığı, İl Eğitim Müdürlüğü ve okul idaresine taleplerini içeren bir mektup yazdılar. Stuttgart Öğrenci Aileleri Birliği'ne, medya ve basına, partilere, demokratik kuruluşlara taleplerini içeren mektupları ileterek dayanışma çağrısı yaptılar. Yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdular.

Ailelerin muhatabı olan İl Eğitim Müdürlüğü, talepleri kabul etmediği gibi, aileleri parçalama taktiğine başvurdu. Bu oyun ailelerin karalı duruşuyla boşa düşürüldü. Bunun üzerine bir süre sessiz kalan yöneticiler, yoğunlaşan baskıdan dolayı ailelere görüşme önerisinde bulundu. Ancak bu öneride de sinsilik yapan yöneticiler ailelere, “sorularınızı yanıtlamak için görüşelim” önerisinde bulundu. Ortak karar alan aileler ise,  “bizim sorularımız yok taleplerimiz var, taleplerimizi konuşacaksak görüşelim” diye yanıt verdiler.

Perşembe (17 Eylül) günü okulun önünde bir basın toplantısı düzenleyen aileler taleplerini bir kez daha dile getirdiler. Taleplerinin kabul edilmesi için mücadelede kararlı olduklarını ifade eden aileler, dayanışma çağrısında bulundular.

Yerel ve bölgesel basın, medya kuruluşları Sol parti'den CDU'ya kadar uzanan farklı siyasi kesimler ailelerin basın toplantısına ilgi gösterdi. Ailelerin taleplerinin kabul edilmesi için İl Eğitim Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunacaklarını bildirdiler. Ailelerin talepleri bölgesel ve yerel basında geniş yer buldu.

Aileler basın toplantısında şu talepleri dile getirdiler:

*Çocuklarımız ve öğretmenlerimiz için güvenli bir ortamda eğitimin sürdürülmesini talep etmeye devam ediyoruz!

*İki paralel sınıf uygulamasına son verilerek üç paralel sınıf uygulamasına hemen geçilsin!

*Salgın döneminde sınıf sayıları artırılarak, sınıflardaki öğrenci sayısı asgariye indirilsin!

*Eğitim ve öğretimle ilgili tüm kurumlardan sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz.

Bizi destekleyen tüm bireylere, velilere, basın mensuplarına ve siyasetçilere teşekkür ediyor ve dayanışmalarını sürdürmelerini bekliyoruz. E-postalarınızı Milli Eğitim Bakanlığı'na, Okul idaresine göndererek bizi desteklemeye devam edin.

Son olarak, kalabalık ve büyük sınıfların bizim çocuklarımız üzerinde nasıl bir psikolojik iklim yarattığını örneklemek istiyoruz:

Birinci çocuk: Okula gitmek istemiyorum, sınıf çok büyük, kalabalık ve çok gürültülü.

İkinci çocuk: Sınıf çok sesli ve hareket alanımız çok dar.

Üçüncü çocuk: Teneffüse rahat çıkamıyoruz, ortalık çok dolu, karışık. Masalara, sandalyelere veya çantalara takılarak tökezliyoruz.

Ailelere destek için mailler:

poststelle@ssa-s.kv.bwl.de

Staatliches Schulamt Stuttgart

Betreff: Elterngemeinschaft Klassen 2 Rappachschule

Kızıl Bayrak Stuttgart