Stalin'in ölümünün 62. yıldönümü!

Devrimin demirden adamı Josef Stalin'i, ölümünün 62. yılında saygıyla anıyoruz...

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Mart 2015
  • 10:14

Bugün Şanlı Ekim Devrimi'nin önderlerinden Josef Stalin'in ölümünün 62. yıldönümü. Ekim Devrimi'ne önderlik eden Bolşevik Parti'nin Merkez Komite üyesi olan, Lenin’in ölümünün ardından da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) liderliği yapan Stalin, yine sosyalizm özlemiyle anılıyor.

 

Devrimin 'çelik adamı'

Stalin, 21 Aralık 1879 yılında Gürcistan’ın Gori kasabasında yoksul bir ayakkabı tamircisinin oğlu olarak doğdu. 1888 yılında Gori’deki papaz okuluna başladı. 1894’te Ortodoks İlahiyat Okulu’na geçti. 15 yaşında devrimci mücadele içinde saf tutmaya başladı. 29 Mayıs 1899’da Marksist propaganda yaptığı gerekçesiyle okuldan atıldı. Okuldan atılan Stalin, artık tüm varlığıyla devrim mücadelesi içinde yer almaya başladı.

Tiflis’teki parti örgütünün en etkin üyelerinden biri halini aldı. Bu yıllarda bir çok kez tutuklandı. 1904 yılında Bakü işçileri grevine önderlik etti. 1905’te Finlandiya’da yapılan Tammersfots Konferansı’nda ilk kez Lenin ile tanıştı. Bolşevikler'in günlük gazetesi olan Pravda’da bir süre başyazarlık da yapan Stalin, emperyalist savaş döneminde Sibirya’da sürgünde kaldı.

Şubat Devrimi'yle birlikte Petrograd'a döndü ve Ekim Devrimi'ni örgütleyen liderlik kadrosu içinde yerini aldı. Ekim Devrimi sonrasında Milliyetler Komiserliği’nin yanı sıra İşçi-Köylü Denetim Komiserliği görevini yürüttü. 1921 Nisan’ında partinin 2. Kongresi’nde MK Sekreterliği’ne seçildi. Lenin’in ölümünden sonra Mayıs 1924’te Genel Sekreterlik görevine getirildi.

Devrimin çelikten adamı, ülkesinin başına geçtiği yıllarda tüm dünyada süren ağır ekonomik krize rağmen dimdik ayakta duran bir sembol haline geldi. II. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nda Almanlar SSCB’yi işgal ettiğinde, Stalin’in dehası ve önderlik gücü, dağılacağı söylenen Sovyetleri savaştan başı dimdik çıkarmayı başardı. Sovyet halkı Stalin önderliğinde gösterdiği fedakarlık ve kahramanlık örneği bir savaşla, tüm Avrupa’ya kan kusturan Hitler faşizmini bozguna uğratıp ezdi.

Stalin, devrimin demirden militanı ve fırtınalı suların usta kaptanı olarak devrim tarihimize geçti.