Soma’dan Sakarya’ya katleden sermaye düzenidir!

Soma’da 301 madenciyi diri diri toprağa gömenler ile bugün Sakarya’da işçileri havaya uçuranlar aynı zihniyete hizmet edenlerdir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Temmuz 2020
  • 00:33

3 Temmuz'da Sakarya’da bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonucu, 7 işçi kardeşimiz öldü, üç işçi kayboldu ve onlarca işçi yaralandı. Ölen işçilerin yakınlarına taziyelerimizi ve üzüntülerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

İşçi-emekçi düşmanı iktidarın sözde yetkililerinin olayın ardından yaptıkları çelişkili açıklamalar faturanın gittikçe ağırlaşacağını gösteriyor. Her şeyden önce belirtmek gerekiyor ki, bu bir kaza değil, katliamdır. İşçilerin ve ailelerin beyanları bunu bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Ve bu işçi katliamı ne ilktir ne de son olacaktır. Altı yıl önce Soma’da 301 madenciyi diri diri toprağa gömenler ile bugün Sakarya’da işçileri havaya uçuranlar aynı zihniyete hizmet edenlerdir. Bu zihniyet doymak bilmez kâr hırsını her türlü insani değerin önüne koyan kapitalistler ile onların siyasal temsilcisi gerici-faşist iktidardır.

Tek adam rejiminin sözüm ona “yetkililerinin” olay yerine seferberlik halinde akın etmesi, işçilerin ölümüne duydukları üzüntüden değil, yandaşları olan kapitalistin “imajına” halel getirmemek içindir. Kameralara konuşurken üzülmüş pozları takınan bu haramilerin gerçek yüzleri, arkadan fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun için verdikleri “teselli yemeği”nde ortaya çıkan yüzlerle aynı meşreptendir.

Sakarya’da meydana gelen işçi katliamı ne tesadüf ne kaza ve ne de “münferit”tir. Bu, “Türkiye’yi en büyük ilk 10 ekonomi” arasına koyacakları palavrasıyla emekçileri kandıranların on yıllardır yönettikleri ülkenin acı gerçeğidir. Türkiye’nin gerçeği dün Soma’ydı, bugün Sakarya’dır. Bu gerçek, güvencesiz ve asgari ücretle çalışan milyonlar, her gün yüzlercesi meydana gelen iş cinayetleri, büyüyen işsizler ve açlık ordusu ile kendini yakan işsizlerdir.

Sakarya katliamının sebebi olarak sayılan iş güvenliği zaafiyeti, kontrolsüzlük, danışıklı kontroller, yandaşı kayırma, sendikasız ve hatta sigortasız çalıştırma gibi bütün kuralsızlıkların hepsi sermaye düzenine has şeylerdir. İşçi ve emekçiler örgütlü mücadele ile bu düzeni değiştirmedikçe yeni Sakaryalar, yeni Somalar yaşanmaya devam edecektir.

BİR-KAR İşçi Komisyonu

4 Temmuz 2020