Sao Paulo: Evsiz işçilerin protestoları sürüyor

Son dönemde hayat standartlarının daha da düşmesine, işçi ve emekçilerin gelirlerin azalmasına karşın Dünya Kupası için 11 milyar Euro harcanmasına duyulan öfke, Brezilya sokaklarını ısıtmaya devam edecek.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Mayıs 2014
  • 06:55

Brezilya’da 12 Haziran'da başlayacak Dünya Kupası’na sayılı gün kalırken spor organizasyonlarına, inşa edilen büyük stadyumlara, gösterişli havaalanlarına ve yeni otobanlara milyarlarca dolar harcanmasına karşı tepkiler sürüyor.

Daha önce ulaşım ücretleri nedeniyle sokaklara dökülen işçi ve emekçi yoksul kitleler, bu kez yüksek kira bedelini protesto ediyor.

3 Mayıs sabahı, Brezilya Evsiz İşçiler Hareketi (MTST- Homeless Workers Movement) üyesi 1000 kişi Sao Paulo 'da 12 Haziran’da, Brezilya ve Hırvatistan arasındaki Dünya Kupası açılış maçının yapılacağı stadyuma yakın boş bir araziye çadırlarını kurarak protesto gösterisine başladılar. Çadırların sayısı 40 saat içinde 2500’e ulaştı.

Bu protesto kampı ile evsiz işçiler, stadyum inşası için 300 milyon Euro harcanırken, binlerce ailenin evsiz kalmasına ve gayrımenkullerin fiyatlarının fırlamasından dolayı işçilerin kira bedelini bile ödeyemez duruma düşmesine dikkat çekiyorlar.

Sao Paulo'nun 16 yıllık şehir planına ilişkin yeni düzenlemenin işçilere daha uygun barınma olanağı sağlaması nedeni ile onaylanmasını isteyen MTST üyeleri, aylardır eylem yapıyorlar. Geçtiğimiz hafta insanca barınma koşulları talebi ile düzenledikleri gösteriye 3 bin kişi katıldı. Yeni şehir planının oylanmasının ertelenmesi üzerine harekete geçen MTST üyeleri şehrin en işlek caddesini trafiğe kapatarak belediye meclisinin binasını taşladı, çöp bidonlarını ateşe verdi ve eyleme saldıran polisle çatıştılar.

Sadece Sao Paulo'da 700 binden fazla konut eksik. MTST, 1997 yılında kurulmasından bu yana, kentte boş alanların evsiz ve yoksul aileler için kullanıma açılması için mücadele veriyor. Dünya Kupası için stadyumlara milyonlarca dolar harcanırken, işçi ve emekçilerin başlarını sokacakları bir konuttan yoksun, sokakta yaşamak zorunda bırakılması yoksul kitlelerin öfkesini büyütüyor.

MTST, yerel parlamentodan özel bir bölgede sosyal konut yapımına izin vermesini talep ediyor. Hareket sözcüsü Boulos, müzakereler başarısız olursa Dünya Kupası sırasında da mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi. İşgal edilen bölgede kiralar tavan yaparken, halk FİFA’nın yaptırımlarından da şikayetçi.

Futbol Federasyonu FİFA, C Stadyumu’nun etrafında iki kilometrelik bir yasak bölge ilan ederek, burada sokak satıcılarının satış yapmasını yasakladı. Stadyuma 500 metre mesafedeki gecekondularda yaşayan halka ise, birçok tahliye girişimlerine karşı direndiler.

Bugün halkın yüzde 52’si Dünya Kupası’nın ülkelerinde yapılacak olmasından dolayı mutlu olduğunu söylüyor. Bu oran geçtiğimiz Kasım ayında yüzde 79’du.

Brezilya'da ortalama aylık maaş 639 Euro. En düşük maaş ise 236 Euro. Ancak bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması için en az 1000 Euro kazanması gerekiyor.

Brezilya'da fiyatlar da hızla yükseldi. 2007 yılında yüzde 3.6 olan enflasyon oranı 2013’te yüzde 6.5 seviyesine ulaştı. Örneğin otomobil ve beyaz eşya fiyatları diğer sanayileşmiş ülkelerdekilerden yüzde 50 daha pahalı. Temel gıda fiyatları ve konut fiyatları da yüzde 100’den fazla oranlarda arttı.

Mücadeleyi sürdüren işçi ve emekçiler sağlık, eğitim ve ulaşım gibi alanlarda kamu harcamalarının arttırılmasını talep ediyorlar. Dünyanın yedinci büyük ekonomisine sahip Brezilya'da yaşayan halkın yüzde 6’sı hiçbir altyapının olmadığı gecekondu mahallelerinde yaşıyor. Bazı kentlerde ise nüfusun yaklaşık yarısı bu bölgelerde bulunuyor.

Son dönemde hayat standartlarının daha da düşmesine, işçi ve emekçilerin gelirlerin azalmasına karşın Dünya Kupası için 11 milyar Euro harcanmasına duyulan öfke, Brezilya sokaklarını ısıtmaya devam edecek.