Ukrayna’daki krize taraf olan emperyalistlerin son girişimleri sonucu Minsk ateşkes anlaşmasına iki haftadır ilk kez tam olarak uyulduğu belirtildi. Ancak anlaşmaya her ne kadar şimdilik uyulsa da Rusya ve Amerikancı Ukrayna rejiminin birbirlerine diş bilemeye devam ettiği görülüyor.
Dün açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmirtiy Peskov, Ukrayna’nın anlaşmanın içeriğine uymadığını belirterek "Minsk sürecinin uzatılması sorunu oldukça hipotetik. Bundan ne kastedildiğine bakılmalı. Eğer sürenin uzatılması kastediliyorsa, Moskova'nın defalarca dile getirdiği gibi maalesef Kiev bu süreye uymuyor, Minsk anlaşmasını uygulamıyor" dedi.
Peskov, daha sonra şunları söyledi:
"Minsk anlaşması ve tüm maddelerin yerine getirilmesi dışında çözüm için makul alternatifin olduğunu düşünmüyoruz. Bu anlamda, hiç olmamaktansa geç olsun daha iyi. Ne olursa olsun tüm maddelerin yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Minsk anlaşmalarına uyulmaması konusunda Rusya'ya yöneltilen suçlamaları da yorumlayan Kremlin Sözcüsü, "Moskova'nın Minsk anlaşmalarını uygulamadığı yönünde Moskova'ya yöneltilen suçlamaların absürt olduğu kanısındayız. Çünkü Moskova, Minsk anlaşmalarını yerine getirmesi gereken taraf değil" ifadelerini kullandı.
Poroşenko tehditlerini sürdürdü
Diğer yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise 12. Yalta Avrupa Stratejisi Yıllık Toplantısı’nda Doğu’daki top atışlarının durduğunu belirterek ateşkes anlaşmasının artık bir rüya olmaktan çıktığını söyledi. Ateşkesin 15 ay önce başlayan çatışmalardan bu yana ilk defa son 24 saat içerisinde bozulmadığını öne süren Poroşenko, Donbass’ta yapılması planlanan seçimleri ‘tek yanlı’ olarak niteledi ve seçimlerin ateşkesi tehlikeye atacağını kaydederek Donbass halkına tehdit savurdu.
Minsk anlaşmasının bu yılın sonuna kadar tamamıyla uygulanmaya koyulmadığı takdirde uzatılması önerisine karşı çıkan Poroşenko, “Donbass’ta yapılacak sahte seçimleri engellememiz gerekiyor aksi takdirde Minsk anlaşması bir kere daha bozulabilir” ifadelerini kullandı.
“Uluslararası operasyon” istedi
Poroşenko, ülkede Rus askerlerinin bulunduğu tezlerini yineleyerek uluslararası bir operasyonun başlatılması, Rus askerlerinin çekilip Rusya’ya geri dönmesi ve sınırların tekrar güvenli hale getirilmesi tartışmalarının yapılması gerektiğini kaydetti.
Ukrayna rejimi Birleşmiş Milletler’den Ukrayna’nın doğusunda ‘barış harekatı’ başlatmasını istese de rejimin emperyalist hamileri, büyük bir savaşa yol açabilecek bu öneriye pek sıcak bakmıyor
Ukrayna’nın emperyalist efendilerinin tavsiyesi üzerine devreye sokacağını açıkladığı, ancak faşist güçler tarafından sert tepkiyle karşılanan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi planı, hala hayata geçmiş değil.
Reuters’ta yer alan bir haberde ise Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bir yerde birkaç bin kişilik askeri bir üs oluşturarak uzun sürecek bir operasyona hazırlandığı iddia edildi.