RSF: Gazeteciler açıkça hedef alındı

RSF, İsrail-Lübnan sınırındaki bombalı saldırıda hayatını kaybeden Reuters muhabiri Issam Abdallah'la ilgili yaptığı araştırma sonucu “Gazetecilerin aracı açıkça hedef alındı” dedi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Ekim 2023
  • 13:50

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 13 Ekim Cuma günü İsrail ile Lübnan sınırında Reuters muhabiri Issam Abdallah'ın hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı İsrail saldırısıyla ilgili yaptığı video araştırmayı yayımladı.

İsrail’in 13 Ekim’deki yaklaşık otuz saniye aralıklı farklı yoğunluktaki iki saldırısı tam olarak yedi gazetecinin durduğu noktaya isabet etti. İlk saldırıda Reuters foto muhabiri Issam Abdallah öldü ve Agence France-Presse (AFP) Muhabiri Christina Assi ağır yaralandı. İkinci saldırıda ise yakın çevredeki El Cezire aracı havaya uçuruldu ve birçok gazeteci yaralandı.

Tanıklar tarafından olaydan sorumlu tutulan İsrail ordusu, derhal “özür dilediğini” ve “olayı araştırdığını” iddia etti. Olaylardan sonra RSF neler olabileceğini yeniden kurguladı.

“Ateş İsrail sınırından geldi”

RSF araştırmasından şu sonuçlara varılabileceğini belirtti:

“*13 Ekim Cuma günü saat 18.00 sıralarında, 37 ila 38 saniye arayla farklı yoğunlukta iki saldırı, yedi gazeteciden oluşan bir grubun bir saatten fazla süredir bulunduğu noktaya isabet etti. Yanındaki meslektaşlarına göre ilk öldürülen Reuters foto muhabiri Issam Abdallah'tı.

*RSF'nin balistik uzmanlığına göre TNT eşdeğeri 3 kilogramdan fazla yük taşıyan daha güçlü ikinci saldırı, muhabirin yanında durduğu beyaz bir Toyota olan El Cezire aracını vurdu ve El Cezire gazetecileri Carmen Joukhadar ve Elie Brakhya'yı ile AFP'deki meslektaşları Dylan Collins’i yaraladı. Çarpma, aracı orijinal konumundan yaklaşık 90 derece kaydırdı.

*RSF'nin yaptığı balistik analize göre ateş, gazetecilerin durduğu yerin doğusundan yani İsrail sınırı yönünden geldi.

*Bu kadar kısa bir sürede (30 saniyenin biraz üzerinde) aynı yöne aynı yere yapılan iki saldırı, kesin hedeflemeyi açıkça göstermektedir.

*Gazetecilerin, özellikle de saklanmadıkları için, savaşçılarla karıştırılmaları pek mümkün değil: Net bir görüş alanına sahip olmak için, bir saatten fazla bir süre boyunca açıkta, bir tepenin üzerinde kalmışlardı. Kasklar ve 'basın' yazan kurşun geçirmez yelekler giyiyorlardı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, arabanın çatısındaki işaret nedeniyle 'basın' olduğu da belirlendi.

*Videoda röportaj yapılan El Cezire gazetecilerinden biri, saat 16.45 civarında bölgenin üzerinde uçan bir İsrail helikopterini fark ettiğini belirtti. Yani muhabirlerin kimlikleri bombalamadan önce bölgede bulunan güçler tarafından tespit edildi.

*Reuters, El Cezire ve AFP'deki meslektaşlarından yaklaşık yüz metre uzakta bulunan Lübnan televizyon kanalı LBCI muhabiri Edmond Sassine'ye göre trajediden birkaç saniye önce bir İsrail Apache helikopteri olay yerinin üzerinden uçtu.

*5 gün önce, 9 Ekim'de El Cezire gazetecileri güney Lübnan'ın Dhayra köyünde benzer bir saldırıya maruz kalmıştı: İfadelere göre, arabalarının yanına aynı model bir füze düşmeden önce üzerlerinden bir İsrail helikopteri uçmuştu.”