Reuters: Türkiye’de IŞİD sempatisinin tohumlarını Ankara’nın Suriye politikası ekti

Reuters, Türkiye’nin gittikçe güneydoğu komşularına benzediğini, ülkedeki IŞİD sempatisinin tohumlarını ise Ankara’nın Suriye politikasının ektiğini yazdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ekim 2015
  • 08:58

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye’nin gittikçe güneydoğu komşularına benzediğini, ülkedeki IŞİD sempatisinin tohumlarını ise Ankara’nın Suriye politikasının ektiğini yazdı. Samia Nakhoul imzalı haber analizde Konya’da oynanan milli maç öncesinde Ankara katliamında hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu sırasında tribünlerden yükselen tekbir sesleri ele alındı.

Diken’in yer verdiği analizde Türkiye’deki bu kutuplaşmanın asıl olarak Gezi eylemleriyle başladığına dikkat çekilirken, “Türkiye’nin batı ve laik illerinde Başabakan Tayyip Erdoğan’ın artan otoriterliğine karşı düzenlenen eylemlerle birlikte her şey değişti. Erdoğan protestoları bastırıp medyayı alaşağı etti. Sonra da yolsuzluk soruşturmasını yürütenleri tutuklattı. Dış güçlerin kendisini devirmek istediğini savundu” denildi.

Bu doğrultuda halkın 7 Haziran’da başkanlık sistemine onay vermediği seçimlerde AKP’nin ilk defa tek başına iktidarı kaybettiği hatırlatılan yazıda Suruç bombalaması ve Şanlıurfa’da iki polisin öldürülmesinin ardından da Ankara’nın IŞİD ve PKK’ya karşı operasyonlara başladığı ifade edildi.

Ne var ki Nakhoul, Erdoğan’ın bu hamlesinin özellikle Batı’da kuşku uyandırdığını ve operasyonların 1 Kasım’da milliyetçi oyları elde etmek için sadece PKK’ye yönelik yapıldığına dair genel bir kanının oluştuğunu vurguladı.

Suruç bombalaması kaçınılmazdı

Analizin son bölümünde AKP hükümetinin Suriye politikasından dolayı Suruç saldırısının ‘kaçınılmaz‘ olduğu belirtilirken, cihatçıların sınırdan geçmesine izin veren Ankara’nın Türkiye’de IŞİD sempatisinin tohumlarını ektiği belirtildi.

Bu iddialara rağmen hükümetin IŞİD hücreleri bulunan Adıyaman’da dahi etkili bir soruşturma yürütmediği, bununla birlikte IŞİD sempatizanlarını desteklediğine dair suçlamaları da reddettiği belirtildi.

Şişedeki cin

Makale Washington’daki Brookings Enstitüsü’nden Hakan Altınay’ın “Türkiye komşularıyla benzerlik göstermeye başladı. Ancak cinin bir kez şişeden çıkmasına izin verirseniz, bir daha içeri sokmanız zor olur” sözleriyle sona eriyor.

İLİŞKİLİ HABERLER