Paris’te Flormar işçileriyle söyleşi

Direnişçi Flormar işçilerinin Avrupa temasları Paris'teki söyleşiyle sonlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Eylül 2018
  • 06:28

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi, Flormar direnişçileriyle söyleşide buluştu. Flormar direnişçileri, Avrupa'daki sendikalar ve şirket yönetimiyle görüşmeler için 4 sendika yöneticisi ve üç direnişçiden oluşan bir heyet göndermişti. Komite bu ziyaretleri Paris'teki Yves Rocher boykot çalışmasıyla birleştirmek için dün bir program düzenledi.

Saat 19.30'da Nogozon Derneği'nde gerçekleştirilen söyleşiye çok sayıda Fransız ve Türkiyeli işçi ve emekçi katıldı. Söyleşide ilk olarak Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz Flormar'daki örgütlenme ve direniş sürecini anlattı.

'Sınıf mücadelesi sendikal bürokrasiyi aşıyor'

Petrol-İş Genel Merkez Örgütlenme Başkanı ise bir soru üzerine Türkiye'deki mücadele sürecindeki değişime dikkat çekti. Artık sendikal bürokrasiyi aşan işçi mücadelelerinin sahneye çıktığını ifade ederek 3. havalimanı inşaatındaki işçilere vurgu yaptı. Sınıf mücadelesinin giderek etnik, mezhep ve diğer alt kimlik mücadelelerinin üzerine çıktığını ve sınıf mücadelesinin demokrasi mücadelesi içinde temel nokta olduğunu ifade etti. Konuşmasını Avrupa'daki Türkiyelilere seslenerek “Moralinizi bozmayın, Türkiye'de sınıf mücadelesi yeni bir kanala girdi, birçok kanaldan birleşerek ilerliyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Söyleşi direnişçi kadın işçilere sorularla devam etti. Direnişçilerden İlknur, fabrikadaki koşullara ve yürüttükleri mücadeleye dair vurgular yaptı.

Petrol-İş Genel Merkez Mali Sekreteri Turgut Düşova ise neden Fransa için sarı sendika çizgisi olan CFDT ile eylem yaptıklarını açıkladı. CFDT'nin Yves Rocher'deki örgütlü sendika olduğu için onunla hareket ettiklerini belirten Düşova, CGT ile de hem diğer yetkili oldukları Fransız tekellerine bağlı fabrikalar için hem de Flormar direnişi için irtibatta olduklarını ifade etti.

Dün öğlen Yves Rocher yönetimiyle görüşmenin de aktarıldığı söyleşi direniş ve Türkiye'deki iş mahkemeleri üzerine sorularla tamamlandı.

Petrol-İş yöneticileri ve direnişçi işçiler dayanışmaya ve özel olarak da komitenin faaliyetlerine teşekkürlerini sundu. Komitenin direniş açısından taşıdığı önem vurgulanarak bundan sonra da paralel çalışmalar yürütmek üzerine sohbetler edildi.

Direniş Fransa gündemine de taşınıyor

Söyleşiye Fransız dernek ve örgütlerinden de ilgi olması direnişin Fransa'da da gündemleştirilmesi anlamında bir mesafe katedildiğini gösteriyordu. Fransız katılımcılar söyleşi boyunca not alarak bilgileri topladı, yapılabilecekler üzerine iletişimde kalmayı isteyenler oldu.

Kızıl Bayrak / Paris