Paris'te Afrin yürüyüşü

Afrin işgalinin yıldönümünde Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenler Paris'te yürüyüş düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mayıs 2021
  • 13:18

Fransa'da Afrin işgalinin yıldönümünde eylem düzenlendi. Kürt Demokratik Konseyi’nin (Conseil Democratique Kurde en France) düzenlediği eylem 8 Mayıs tarihinde saat 14.00'te Republique Meydanı'nda gerçekleştirildi. Eylemde YPJ ve Abdullah Öcalan bayrakları ile Afrin direnişini selamlayan pankartlar taşındı.

Eylem başlarken anti-faşist zaferin yani 8 Mayıs'ın tarihsel önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda emperyalistlerin 8 Mayıs'ı yaratan Sovyetleri ve komünist direnişçileri unutturup bu günü kaba bir savaşın sonu olarak sundukları teşhir edildi. Ayrıca emperyalistlerin ikiyüzlülüğünün yeni savaş ve işgal politikalarıyla sürdüğü vurgulandı.

Konuşmaların ardından yürüyüş boyunca Kürdistan kentleri sayılarak “Resistance / direniş” diye haykırıldı. “Biji berxwedana Afrin / Yaşasın Afrin direnişi!” sloganları atıldı. Bir yandan da çevredeki Fransız işçi ve emekçilere bildiri dağıtılarak Afrin ve bölgedeki işgal saldırılarına dair duyarlılık çağrısı yapıldı. Yürüyüş Chatlet'de son buldu. 

Chatlet'de mücadelede ölümsüzleşenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. “Şehit Namırın / Şehitler ölümsüzdür!” sloganının ardından eylemi örgütleyen ve katılan kurumlar adına konuşmalar gerçekleştirildi.

İlk sözü Kürt kadınları aldı. “Afrin işgaline karşı direniş ve 8 Mayıs Nazi işgaline karşı direnişle bağını vurgulayan konuşma emperyalistlerin Afrin’de ve bugünkü Türk devletinin saldırılarına sessiz kalarak onay vermesine” dikkat çekildi.

CDF-K adına Kürtçe bir konuşma yapıldı. Devletin saldırıları karşısında direnişin önemine vurgu yapıldı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu adına da söz alındı. Bir-Kar temsilcisi Türk sermaye devletinin kuruluşundan başlayarak geçmiş katliamcı kimliğinin sürdüğünü, Kürt halkının tüm kazanımlarını hedef aldığını vurguladı. Konuşmanın devamında devletin baskı ve şiddet politikalarına değindikten sonra bugün Metina bölgesinde de kalıcı işgal hazırlıklarını hatırlatıp Kürt halkının bu saldırganlığa sessiz kalmayacağı ifade edildi. Sözlerini “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” sloganıyla bitirdi.

ACTİT temsilcisi söz aldı. ACTİT temsilcisi de saldırganlığa karşı direnişe vurgu yapıp Newroz ve 1 Mayıs'taki kitlesel eylemli tabloyu vurguladı.

Yürüyüşe Bir-Kar, ACTİT, SKB, Partizan katıldı. Konuşmaların ardından eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Fransa