Pakistan’da sel felaketi devam ediyor

Pakistan’daki seller, hızla artan küresel iklim felaketinin bir parçası ve bu da kapitalizmin insanlığın başına sardığı felaketlerden biridir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Eylül 2022
  • 11:30

Pakistan'da, İndus Nehri boyunca meydana gelen büyük selden sonra feci koşullar hüküm sürüyor. Hindistan ve Pakistan'da her yıl Temmuz ve Eylül ayları arasında yoğun yağış ve sele neden olan Hindistan yaz Musonu, bu yıl buzulların da erimesiyle Pakistan’da normalden çok daha ağır geçti. Pakistan iklim bakanı Sherry Rehman’a göre, yaklaşık 33 milyon insan sellerden etkilendi ve bir milyondan fazla ev zarar gördü. Şimdiye kadar sellerde yaklaşık 1400 kadar kişi öldü 12.700 kişi de yaralandı. Milyonlarca insan evini kaybetti, açlık ve hastalık ise yayılıyor, 

Büyük miktarlarda tarım arazisi seller altında kaldı, ekinler yok oldu ve yüz binlerce hayvan selde boğuldu. Pakistan’ın zaten zayıf olan altyapısı adeta çökmüş durumda. Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA) 157 köprünün yıkıldığını, 3.457 kilometre yolun ve iki milyon dönümlük tarım arazisinin sular altında kaldığını bildirdi. Ülkenin yaklaşık üçte biri şu anda sular altında. Önümüzdeki aylarda büyük gıda kıtlığı riski olduğu belirtiliyor. Büyük yıkımın neden olduğu hasarın ise en az 10 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Pakistan en son 2010'da yaklaşık 2 bin kişinin ölümüne neden olan olağandışı şiddetli Muson seli yaşadıktan sonra şimdi bir kez daha hayal bile edilemeyecek boyutta bir yıkımla mücadele ediyor. Kuraklık ve 50 derecenin üzerindeki sıcaklıklarla mücadele etmek zorunda kalan Pakistan, iklim değişikliğinin sonuçlarından en çok etkilenen ülkelerden biridir. Ülke, yıllık küresel sera gazı emisyonlarının yüzde birinden daha azından sorumlu. İklim modellerine göre, iklim değişikliği ilerledikçe bölgede aşırı şiddetli yağışların yanı sıra kuraklık ve sıcaklık daha sık meydana gelecektir

Eşi görülmemiş Muson yağmurları (tüm rekorları da kıran bir sıcak hava dalgasının ardından) iklim değişikliğinin öngörülebilir felaketleridir ve Pakistan sel felaketlerinden etkilenmeye devam ediyor. Sel, yoksul Güney Asya ülkesinin üçte birini sular altında bıraktı. İklim değişikliğinin sonuçları, savunmasız olan ülkelerin yanı sıra, iklim korumasını ve iklime dayanıklı altyapıyı finanse edecek fonlardan yoksun olan ülkeleri de etkiliyor.

Sellerin yol açtığı yıkımdan önce bile, nüfusun neredeyse yarısının gıda güvencesi olmadığı söylenen Pakistan’da, şimdi milyonlarca insan barınaklarda veya bakımsız kamplarda yaşamaya mecbur bırakıldı. Selden kurtulanlar yiyecek, içme suyu ve altyapıdan yoksun. Yeterli altyapının olmaması, bulaşıcı hastalıkların yayılması için ideal koşullar yaratmış bulunuyor.

Pakistan’daki seller, hızla artan küresel iklim felaketinin bir parçası ve bu da kapitalizmin insanlığın başına sardığı felaketlerden biridir.