İngiltere’de pratisyen hekimlerin örgütlü olduğu Ulusal Sağlık Hizmeti Sendikası (NHS) tarihinin en uzun grevini başlattı. 3 Ocak sabahı saat 7'de başlayan grev 9 Ocak sabahına kadar sürecek.
Hekimlerle hükümet arasındaki anlaşmazlık Mart 2022’de başlamıştı. O tarihten itibaren birçok grev gerçekleştiren hekimler, son olarak aralık ayının üçüncü haftasında üç gün süren bir greve çıkmıştı. Bu süreçte greve çıkılan gün sayısı 34’e ulaşmıştı.
Kısa bir süre önce Britanya Tabip Odası (BMA) üyesi hekimler grev referandumu gerçekleştirdi. Oylamada yüzde 96 gibi ezici bir çoğunluk grevlere devam edilmesi yönünde tercih yaptı. BMA üyesi genç hekimlerin yanı sıra Hastane Danışmanları ile Uzmanlar Birliği sendikalarının üyeleri de greve katıldılar. NHS'deki hekimlerin neredeyse yarısı pratisyen doktorlardan oluşuyor ve bunların tümü mezuniyetten sonraki ilk on yıl içinde ulusal sağlık hizmetinde görev yapıyorlar.
15 yıldan beri erimekte olan reel ücretlerdeki kayıpları gidermek isteyen hekimler, yüzde 35'lik bir zam talep ediyor. BMA genç doktorlar komitesi (JDC) ile hükümet arasında beş hafta süren görüşmeler aralık ayında bozulmuştu. Sağlık Bakanı Victoria Atkins, daha ileri görüşmeler için ön koşul olarak BMA'nın daha fazla eylem yapmaması yönünde bir ültimatom verdi. Küstahça bir tutum alan Atkins, 2023/4 dönemi için halihazırda uygulanmakta olan yüzde 8.8'lik enflasyonun altında zam oranına yalnızca yüzde 3'lük bir ilave teklifte bulundu.
NHS tarihinde ilk kez, kıdemsiz doktorlar ve danışmanlar da Eylül ve Ekim aylarında dört gün boyunca ortak grev eylemi yapmış ve geniş bir kamuoyu desteği almıştı.
İngiltere'deki genç doktorlar grevine İşçi Partisi tarafından yönetilen Galler'deki genç hekimleri de katılacak. BMA'nın üç binden fazla üyesi ezici bir çoğunlukla grev yönünde oy kullandı. 'Demokratik' Britanya yasaları eş zamanlı grevleri yasakladığı için Galler’deki grev 15 Ocak'ta başlayacak şekilde planlandı.
Britanya'da yılın ilk gününde başlayan sağlık çalışanlarının grevini Almanya Demiryolu çalışanlarının grevi ile birçok sektörde devam eden TİS sürecine bağlı olarak uyarı grevleri izleyecek. Sendikal ihanetlere kurban edilmezse Avrupa'ya işçi havası geri gelecek. Muhtemel ihanetler ise bu süreci uzatmaktan başka bir sonuç vermeyecektir.