Nakba’nın 65. yılı eylemlerle karşılanıyor

Filistin’in işgaliyle başlayan Nakba'nın (Büyük Felaket) 65. yılı yine eylemlerle karşılandı. Eylemlerde İsrail’e karşı direniş haykırıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Mayıs 2013
  • 14:10

Nakba'nın 65. yıldönümünde, Mısır ve Lübnan'da gerçekleştirilen eylemlerde, Filistinli mülteciler başta olmak üzere İsrail siyonizmine öfke duyan binlerce emekçi meydanlara çkıtı.

Lübnanda eylemciler, Nakba'nın 65. yılı dolayısıyla düzenedikleri eylemde İsrail sınırındaki Nakura kasabasına yürüdü. Lübnan ordusu, eylemler nedeniyle Birleşmiş Milletler'in Lübnan Geçici Görev Gücünün (UNIFIL) bölgedeki merkezi olan Nakura'nın çevresinde güvenlik önlemleri aldı.

Filistin bayrakları ve ve Nakba’nın simgesi olan anahtarlar taşıyan göstericiler, İsrail karşıtı sloganlar attı. BM'yi ve Arap Birliği'ni, işgal edilen topraklara dönülmesi için harekete geçmemekle eleştiren eylemde UNIFIL'ın genel merkezine Filistinlilerin taleplerini taşıyan bir mektup verildi.

Eylemde Filistinli Nayife Kenan (79), evine geri dönmek istediğini “Filistin'in bir karış toprağından vazgeçmeyeceğiz ve vatanımıza geri döneceğiz” diyerek ifade etti.

Nakba'nın sonuçlarından olan Filistinlilerin mültecileşmesi sorunu olduğu yerde duruyor. Burc el-Beracine Mülteci Kampı’nda bulunan Yaşlılar Evi'ndeki Filistinlilerle görüşen AA muhabiri Filistinli mültecilerin sorunlarını yansıtıyor.

Ümmü Hüseyin (85) Filistin'den, Lübnan'a iltica ediş sürecini aktarırken Filistin'in kuzeyindeki Safad kentindeki evlerinde oturdukları sırada İsraillilerin kente girdiği haberini aldıklarını ve üzerlerindeki elbiselerle bulundukları yerden dağa kaçtıklarını anlattı.

Dağa kaçmalarının ardından Lübnan'a iltica ettiklerini ve burada da ülkenin farklı yerlerindeki kamplara dağıtıldıklarını anlatan Ümmü Hüseyin, geri kalanlarınsa Ürdün, Suriye ve Mısır'a gittiklerini söyledi.

Ümmü Hüseyin Filistin'den zihninde kalan manzaranın ne olduğu sorusuna ise “Filistin’de tütün ve çeşit çeşit meyve yetiştirirdik. Filistin insan oğlunun isteyebileceği her şeye sahip. İnşallah geri döneceğiz” cevabını veriyor.

Musa Urabi (72) göç ettikleri zaman 7 yaşında olduğunu belirterek, Filistin'den Lübnan'daki El-Miye ve Miye Mülteci Kampı’na gittiğini buradan da trenle Suriye'ye geçtiklerini belirterek, Suriye'de yaşananların ardından Lübnan'a döndüklerini söyledi.

Urabi, ayrıca şunları ifade etti: “Şiddete, sömürüye ve göç ettiğimiz bütün ülkelerde komplolarla karşılaşmamıza rağmen bir gün topraklarımıza döneceğiz. Eğer biz dönüşümüzü göremezsek, çocuklarımız ve torunlarımız görecek.”

Nakba 65. yılına girerken Lübnan'da 500 bin civarında Filistinli mülteci bulunuyor. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) verilerine göre 474 bin 53 kayıtlı mülteci ağırlıklı olarak 12 resmi mülteci kampında bulunuyor.  Mülteciler sosyal ve medeni haklardan yararlanamazken kamplardaki aşırı nüfus yoğunluğu, fakirlik ve işsizlik yaşam şartlarını da yansıtıyor.

Filistinlilerin eylemlerle karşıladığı Nakba, BM'nin 15 Mayıs 1950 tarihinde yayınladığı raporda Filistin nüfusunun yarıdan fazlasının (957 bin) zorunlu göçe tabi tutulması ve İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamını taşıyor. Nakba ilk olarak Arap aydını Konstantin Zureyk tarafından Ağustos 1948'de ortaya atıldı.

Nakba’nın 65. yıldönümünde 7 milyondan fazla Filistinli mülteci topraklarından uzakta yaşıyor.