Mısır’da halk isyanının üçüncü yılıdönümü…

Halk isyanın 3. yıldönümü, Mısır’da sınıflar mücadelesinin önümüzdeki dönemde ivme kazanma eğiliminde olduğunu gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Ocak 2014
  • 11:49

Mısır’da Hüsnü Mübarek diktasını yıkan halk isyanının üçüncü yıldönümü olaylı geçti. Mısırlıların “25 Ocak Devrimi” diye andıkları isyanın yıldönümünde gösteriler, kutlamalar ve çatışmalar yaşandı. 7 kişinin ölümüne yolaçan çatışmalar başket Kahire ve Cize’de yaşandı.

Üç yılda üç yönetim deviren halk harketi, Mısır tarihinde yeni bir dönemi başlattı ve pek çok kazanım sağladı. Buna rağmen temel sorunların hiçbiri gerçek bir çözüme kavuşmuş değil. Mübarek’ten sonra Yüksek Askeri Konsey ile İhvan (Müslümün Kardeşler) yönetimlerini de deviren halk hareketi işçilerin, emekçilerin ve gençlerin taleplerini hiçe sayanları alaşağı etti. Fakat yine de halk hareketi bileşenlerinin önünde, halen uzun bir mücadele süreci var.

25 Ocak’tan bir gün önce Kahire Emniyet Müdürlüğü dahil birçok yerde bombalı saldırılar düzenleyen kökten dinci çeteler, isyanın yıldönümünü sabote etmeye çalıştılar. Saldırılarda asker, polis ve sivil halktan çok sayıda kişi yaşamını yitirirken, yaralıların sayısı ise 100’ü aştı. Kahire’deki saldırıda en az bir ton patlayıcının kullanıldığı bildirildi.

30 Haziran’da İhvan yönetimine karşı patlak veren isyan dalgasına on milyonlarca Mısırlının katılmasına rağmen, dinci-gericiler ve onların destekçileri, halen hapiste bulunan Muhammed Mursi’nin “meşru başkan” olduğunu iddia ediyorlar. Bu gülünç iddianın gerçek hayatta bir karşılığının bulunmamasına rağmen, dinci-gerici güçler şiddet ve terör eylemleriyle süreci sabote etmeye çalışıyorlar. 25 Ocak’ın arifesinde gerçekleşen bombalı saldırılar, çatışmaların artma eğiliminde olduğuna işaret ediyor.

25 Ocak’ta sınırlı bir kitle ile sokaklara çıkan İhvan militanları, birkaç kentte kolluk kuvvetleriye, bazı bölgelerde ise halkla da çatıştılar. Yansıyan bilgilere göre çatışmalarda 7 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. İhvan militanlarına saldıran kolluk kuvetleri çok sayıda kişiyi gözlatına aldılar.

İhvan’a destek veren sol güçlerden Devrimci Sosyalistler ile 6 Nisan Hareketi’nin akşama doğru eylemlerden çekildikleri bildirildi. İhvan militanları ile kolluk kuvvetleri arasındaki çatışmaların ise, bazı yerlerde akşam saatlerine kadar devam ettiği gözlendi.

Bombalı saldırıları kınayan ve İhvan’ın terörist bir örgüt olduğunu savunan “Sosyalist Güçler Koalisyonu” ile diğer güçler tarafından Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda düzenlenen kutlamaya, 100 bini aşkın kişinin katıldığı bildirildi.

Kutlamalarda bombalı saldırıları kınayan sosyalist güçler, “25 Ocak ile 30 Haziran Devrimleri”nde yükseltilen “iş, aş, özgürlük, onurlu yaşam, sosyal adalet, bağımsız ülke” talepleri kazanılana kadar mücadelenin devam edeceğini vurguladılar.

Hüsnü Mübarek ve Müslüman Kardeşler yönetimlerinin tekrar işbaşına gelmelerine izin verilmeyeceğini belirten sosyalist güçler, İhvan ve müttefikleriyle duygudaşlık kuran sol örgütleri de uyardılar. Sol örgütleri, siyasal islamın suçlarını yok sayan tutumu terk etmeye davet eden sosyalist güçler, “iki devrim”in taleplerini gerçekleştirme mücadelesinin, dinci-gerici çetelere karşı mücadele ile birleştirilmesi gerektiğini savundular.

Halk isyanın 3. yıldönümü, Mısır’da sınıflar mücadelesinin önümüzdeki dönemde ivme kazanma eğiliminde olduğunu gösterdi. Sol/sosyalist güçlerin işçi sınıfı ve emekçilerle birleşerek örgütlülüklerini sağlamlaştırmayı başarmaları, bu süreçte kritik önem taşıyacaktır.