Çin Halk Devrimi’nin ve Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) önderi Mao Zedong 26 Aralık 1893’te Çin’in Hunan eyaletinde doğdu. Mao’nun ilk siyasal faaliyeti 1911 devrimi sırasında Hunan eyaletinde Sun Yat-sen önderliğindeki Kuomintang saflarında savaşmak oldu.
Mao 1921 Temmuz’unda Çin Komünist Partisi’nin Şanghay’daki ilk kongresine katıldı. İki yıl sonraki üçüncü kongrede ise merkez kurul üyeliğine seçildi. İlk Kuomintang-ÇKP birleşik cephesi sırasında Kuomintang’ın Köylü Eğitim Enstitüsü yöneticisi oldu.
Feodal bir ülke olan Çin’de Sun Yat-sen önderliğindeki ulusal burjuvazinin partisi Kuomintang iktidar olana dek ilerici, devrimci bir role sahipti. Ne var ki iktidar olduktan sonra, iktidarını korumak için gericileşti. Kuomintang’ın 1927’de birleşik cepheye hiç de sürpriz sayılmayacak ihaneti sırasında, Mao ölümden güç bela kurtuldu. Aynı yıl Hunan’da Güz Hasadı Ayaklanması’nı yönetti, ancak başarısız oldu. Burada Kuomintang askerlerinin elinden kurtulmayı başardığında kurşuna dizilmeye götürülüyordu. Artık bir avuç kalmış yoldaşlarıyla birlikte Güneydoğu Çin’deki Jinggang dağlarına gitti. Burada 1931-1934 yılları arasında bir kurtarılmış bölgede Çin Sovyet Cumhuriyeti kuruldu ve Mao da onun başkanı seçildi.
Sun Yat-sen’in ölümünden sonra Kuomintang lideri olan Çan Kay Şek ÇKP’ye karşı savaş açtı. Koumintang’ın saldırıları sonrası Çin’in güneydoğusundan kuzey batısına kadar 9 bin 600 km kadar olan yolu yürüyerek Uzun Yürüyüş’ü gerçekleştirdiler. Mao’nun lider olarak tanınması bu yürüyüş sırasında olmuştur. 1937-1945 arasındaki Çin-Japonya savaşında Japonlara karşı direnişi de Uzun Yürüyüş’ün sona erdiği üs bölgesinden yönetti.
ÇKP içinde uzun yıllar önderlik saflarında ideolojik savaşım sürdü. Bu savaşımı 1942’de Mao kazandı ve ÇKP önderliğine geldi.
ABD emperyalizminin Çin’de devrimin önüne geçmek için Çan Kay Şek kuvvetlerine her türlü desteği vermesine rağmen 21 Ocak 1949’da Kuomintang kuvvetleri ÇKP kuvvetleri karşısında çok ağır yenilgiler aldı ve Mao’nun 1 Ekim 1949’da Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda yaptığı açıklamayla Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu. 1966-69 arası dönemde Kültür Devrimi’ne önderlik eden Mao, hayatının son yıllarında Parkinson hastalığının yanı sıra akciğer ve kalp rahatsızlığı yaşamaya başlamıştı. Bu dönemde ÇKP içinde pek çok grup iktidar kavgasına tutuşmuşken, Mao sessiz kalmayı tercih etti ve 9 Eylül 1976’da yaşama gözlerini yumdu.
ÇKP bugün hâlâ Çin “Halk Cumhuriyeti”nde iktidarda. Gerçekte isminin karşıtı olarak iş başında. Buna karşın Çin Devrimi’nin büyük önderi Mao’nun devrimci anısı milyonların bilincinde yaşamaya devam edecektir.
Mao Zedong’u ölümünün 41. yılında saygıyla anıyoruz.