Çin Halk Devrimi'nin önderi Mao Zedung, 1893 yılının Aralık ayında doğdu. Üniversite öğrenimini gördüğü sırada devrimci düşüncelerle tanıştı.
Mao Zedung, 1921 yılında kurulan ÇKP’nin (Çin Komünist Partisi) 12 kurucu üyesinden birisidir. O yıllar Çin’in ekonomik sosyal yapısına feodal toprak ağaları ve emperyalistler egemendir. 1920’li yıllar Çin’de fırtınalı devrim yıllarıydı. Milyonlarca köylü, işçi, öğrenci mücadele içindeydi. Bu mücadelede ÇKP kendini öne çıkardı. 1924-1927 yılları arasında yükselen bu devrim hareketi gericilik tarafından bastırıldı. Tam da böylesi bir dönemde partiden ve devrimden arda kalan güçlerle, Mao’nun önderliğinde tarihe geçecek olan meşhur “Uzun Yürüyüş” başladı. Çin’i bir uçtan öteki uca kadar geçen devrimciler, verdikleri onbinlerce kayıba rağmen durmadılar ve Eylül 1934’de başladıkları yürüyüşü Ekim 1935’te başarıyla tamamladılar.
Devrimci teoriye hakimiyeti ve üstün taktik dehasıyla öne çıkan Mao, parti içinde hızla yükseldi ve 1935 yılındaki Zunyi konferansında çizgisi ilk kez partide egemen hale geldi. Böylece Mao fiilen parti liderliği konumuna yükseldi. Çin’in feodal yapısı yüzünden kır çalışması ve toprak devrimi üzerinde yoğunlaşan ÇKP, Mao’nun önderliğinde gittikçe güçlenmeye başladı. Japonya’ya karşı direnme savaşına önderlik bu güçlenmeye yeni boyutlar kazandırdı. Devrim her geçen gün güçlenmekte ve kurtarılmış bölgelerle zaferi müjdelemekteydi. 1945’ten sonra Amerikan emperyalizminin her yolla desteklediği Çan Kay Şek rejimini parça parça ezen devrim hızla zafere ilerledi.
Nihayet Büyük Çin Halk Devrimi 1949 yılında zafere ulaştı ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu ilan edildi. Çin Halk Cumhuriyeti, emperyalizmin Asya’daki önemli bir kalesinin düşüşünü müjdelerken, tüm dünya halkaları için yeni bir umut oldu. Mao, Halk Cumhuriyeti’nin çok yönlü iktisadi, sosyal ve kültürel kuruluşu için partisine ve ülkesine uzun yıllar önderlik etti. Çin halkı onun önderliği altında gerilikten ve kölelikten kurtuldu, dünyanın onurlu ve başı dik uluslarından biri haline geldi. Çin halkının kendisini andığı sıfatla Başkan Mao, 9 Eylül 1976 yılında hayata gözlerini kapattığında ardında önemli bir deneyim bıraktı.
Ortadoğu’nun emperyalistler ve işbirlikçilerinin kirli ve kanlı oyunlarına sahne olduğu şu günlerde Mao’nun “emperyalizm kağıttan kaplandır” veciz sözü oldukça anlamlıdır. Latin Amerika’dan Vietnam’a, direnen halklar karşısında hüsran yaşayan emperyalistleri, bugün de Ortadoğu’da aynı son beklemektedir.