Malezya’da yolsuzluk protestoları

Malezya’da iki gündür devam eden yolsuzluk protestolarında başbakanın istifası talep ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Ağustos 2015
  • 14:09

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur başta olmak üzere çeşitli kentlerde protesto gösterileri düzenleniyor. Kitleler Başbakan Necip Rezak’ın 1MDB adlı devlet fonundan 700 milyon doları kendi hesabına geçirerek yolsuzluk yaptığını öne sürerek ayağa kalktılar. Cumartesi günü başlayan ve binlerce kişinin katıldığı eylemler Rezak’ın istifa etmesi talebiyle yapılıyor. Eylemlerde 2006 yılının sonunda kurulan ve seçimlerde yapılan yolsuzluklara tepki göstererek adil, güvenli ve özgür seçim talebiyle öne çıkan ‘Bersih’ adlı bir sivil toplum kuruluşunun ağırlığı bulunuyor.

Polis eylemleri yasadışı ilan etti

Hükümet yetkilileri yolsuzluk yapıldığını reddederek eylemlerin Malezya’yı istikrarsızlaştırmak için düzenlendiğini iddia etti. Buna ek olarak yapılan eylemler de devlet tarafından yasadışı ilan edildi. Cumartesi günü Kuala Lumpur, Kota Kinabalu ve Kuching kentlerinde yapılan eylemlerde polis ablukası yaşanırken polisin yeterli olmaması durumunda ordunun da müdahale için hazırlandığı bildirildi.

Cumartesi günkü eylemin ardından kitleler büyük oranda dağılsa da bugün eylemlere devam edileceği belirtiliyor. Dünkü eylemin ardından sokaklarda kalarak bugünkü eylemleri bekleyen emekçiler oldu. Kuala Lumpur’daki eyleme eski başbakan Mahathir Mohamad’ın da katılarak destek olduğu belirtildi.

1MDB fonu: “Siyasal bağış”

Necip Rezak’ın da desteğiyle 2009 yılında kurulan 1MDB fonu, Kuala Lumpur’u bir finans merkezine dönüştürme amacını taşıyordu. Bu fonun borç batağında olduğu belirtilirken fonun yöneticileri de Rezak’a para aktarımının usulsüz olmadığını, 700 milyon dolarlık transferin “siyasal bağış” olduğunu iddia etti. Necip Rezak ve hükümet yetkilileri herhangi bir yolsuzluk olmadığını iddia etseler de para transferi, fonun hesaplarında yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıktı. Ayrıca Ağustos ayının başında fonun yolsuzluk yaptığına dair haberler yayınlayan bir internet sitesine erişim engellenmiş, iki gazetenin yöneticisi görevden alınmıştı.

2009 yılında iktidara gelen Necip Rezak, yaklaşık 55 yıldır iktidarda olan Barisan Nasional adlı koalisyonun desteğiyle hareket ediyor. Diğer yandan 1981’den 2003 yılına kadar Malezya’da başbakanlık görevini üstlenen Mahathir Mohamad da yapılan transferin yolsuzluk olduğunu savunuyor.

İLİŞKİLİ HABERLER