Lutte Ouvriere Festivali sona erdi

3 gün süren festivalde binlerce işçi ve emekçi hem politik etkinliklere katıldı hem de alternatif bir eğlence alanında buluştu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Mayıs 2023
  • 19:00

Fransa'da Lutte Ouvriere örgütünün geleneksel festivali sona erdi. 3 günlük festivalin kapanış mitinginin ardından etkinlik programları tamamlandı. 2. gün çadırlarda çok sayıda katılımcı olduğu için daha erken başladı. 2. gün programında yine birçok panel, konferans ve toplantı vardı.

Saat 15.00 ise Lutte Ouvriere örgütünün lideri Nathalie Arthaud  bir konuşma yaptı. Binlerce kişi konuşmayı dinlemek için sahne çevresinde toplandı. Arthaud, konuşmasına Türkiye ve İngiltere’den yoldaşları selamlayarak başladı. Genel olarak Macron hükümetinin eleştirisi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi ve Ukrayna Savaşı’na da Fransa'nın silah göndermesi üzerinden değindi.

29 Mayıs günkü kapanış mitinginde de Nathalie Arnaud yine bir konuşma yaptı. Konuşmasında devrimci partinin inşasına vurgu yaparken öte yandan da tüm dünyada komünist partilerin enternasyonali yeniden örgütlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu sene stantlara ilgi yoğundu. Özellikle kitap satışlarında bir artış vardı. Nouvelle Anti Capitaliste Partisi’den (NPA) ayrılan gruplardan Revoulution Permanante (RP) standındaki gençlik katılımı göze çarpıyordu.

PSA grubunun düzenlediği Peugeuot fabrikasındaki sendikal demokrasi sunumuna yoğun bir katılım oldu. Yaklaşık 200 kişi bu sunuma katıldı. 3 günlük programlar içinde en yoğun katılımın bu panelde olması da fabrika merkezli mücadele konusundaki tartışmaların ilgi çektiğini gösteriyor. Özellikle son enflasyon etkisiyle alım gücü düşen işçiler, ücret talepli mücadele tartışmalarına yönelmesi aynı zamanda fabrikalardaki grev tartışmalarını da alevlendiriyor. Bu, bir dizi panelde de kendini hissettiren bir olguydu.

Festivalde stant açan ve sunum yapan İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu da 3 gün boyunca çok çeşitli tartışmalar gerçekleştirdi. Genel olarak, BİR-KAR standına ilgi gösterenler olduğu kadar farklı konularda tartışmalar için gelenler de vardı. Özellikle geçen yıl parti programını alıp okuyup, bu sene başka başlıklarda tartışmayı sürdürmek için gelmeleri ve sınıf devrimcilerini pratiğine dair sorular sorması artan ilgiyi gösteriyordu. Ukrayna Savaşı’na ilişkin broşür de çok sayıda katılımcıya ulaştırıldı.

Lutte Ouvriere Festivali üç günlük programıyla ve birçok ülkeden katılımcısıyla devrimci örgüt ve sınıf mücadelesi üzerine tartışmalara sahne oldu.

Kızıl Bayrak / Paris