Uzunca bir süredir ekonomik kriz içinde olan Lübnan'ın aynı zamanda IMF ile olan müzakerelerini yürüten Başbakan Yardımcısı Saadeh Al-Shami, katıldığı bir televizyon programında Lübnan devletinin resmi olarak iflas ettiğini duyurdu.
Al-Shami, meydana gelen zararı en az şekilde halka yansıtmaya çalışacaklarını ve devletin Merkez Bankası, bankalar ve mevduat hesapları arasında zarar paylaşımı yapacağını duyurdu. Al-Shami, hükümetin günü geçen 1,2 Milyar dolarlık borcunu da ödeyemeyeceğini ifade etti.
Lübnan’da ekonomik kriz
Özellikle 2019’dan bu yana ekonomik krizde olan Lübnan’da Merkez Bankası’ndaki dolar likidite sorunu ve döviz rezervlerinin erimesi, ülkede başka ciddi krizlerin de patlak vermesine yol açtı.
Birleşmiş Milletlerin 1 Temmuz 2021'de yayımladığı değerlendirme raporunda, yaşam şartlarının 1975-1990 yıllarındaki iç savaş döneminden bile daha kötü olduğu vurgulanmıştı.
Lübnan hükümeti, Aralık 2021'de, yolsuzluk, mali kaynakların kötü kullanılması ve likidite sorunu nedeniyle finansal sistemdeki kaybın 66 milyar dolar olduğunu bildirmişti.
Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü de Mart 2022'de yayımladığı raporda, Lübnan halkının yüzde 80'inin açlık sınırında yaşadığı uyarısında bulunmuştu.
Lübnan lirası yüzde 90 değer kaybettiği için halk, gıda, su, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor. Ülkede elektrik kesintileri de sık sık yaşanıyor.
Lübnan Merkez Bankası'ndan yalanlama
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh ise Başbakan Yardımcısı Saadeh Al-Shami'nin açıklamalarını yalanlayarak, henüz sürecin devam ettiğini ve yasal mevzuatlara göre sürecin sürdürülmeye çalışıldığını duyurdu.