Lozan’da Kürt sanatçılar ‘ulusal birlik’ için buluştu

İki gün sürecek Kürt Ulusal Birlik Yürüyüşü kapsamında dün yürüyüş ve panel gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Aralık 2019
  • 12:56

Kürdistan Kültür Merkezi Lozan-Cenevre arasında gerçekleştirilecek Kürt Ulusal Birlik Yürüyüşü için, dün Lozan’da çeşitli faaliyetler düzenledi.

Dün sabah saat 10.30’da Riponne Meydanı’nda sanatçı, siyasetçi, yazar, gazeteci, akademisyen, kurum ve siyasi parti temsilcilerinin oluşturduğu 100’ü aşkın kişi buluştu. Fransızca ve Kürtçe “İstilaya karşı Rojava’yı savun” yazılı sarı yelekler taşındı. 

İlk olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Lozan Anlaşması’nın Kürdistan’ı dörde bölmesini teşhir eden konuşmada, böl-yönet politikalarıyla Kürt halkının asimilasyon politikalarıyla yok edilmek istendiği ifade edildi. Açıklamada 100 yıldır verilen mücadelelerle birlikte bugün Kürt halkının bir ulusal bilince ulaştığını, Kürdistan’ı işgal eden ülkelerin eskisi kadar güçlü olmadıkları gibi içte ve dıştı büyük sorunlar yaşadıkları ve bunun başta Kürtler olmak üzere tüm halklar için fırsatlar sunduğu söylendi. Bunun üzerine Ulusal Birlik için konuşmalar gerçekleştirildi. Son olarak da talepler sunuldu.

Saat 12.30 sularında, Lozan-Cenevre yürüyüşünün ilk etabı Lozan’dan Renens beldesine kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Kortej Riponne Meydanı’ndan trafiğin yoğun olduğu Chauderon, Chauderon köprüsünden de Renens yoluna koyuldu. Türkiyelilerin yoğun olduğu Renens Pazar Meydanı’na gelindiğinde tekrar bir basın açıklaması yapıldı. Burada Goran Haraketi, Ezidiler, Kürdistan Kültür Merkezi ve Renens belediyesi adına söz alınırken, programda olmayan Şiwan Perwer de Kürtçe, Türkçe ve İngilizce konuşma gerçekleştirdi.

Akşam saat 18.00’de Kürt siyasetçilerle bir panel düzenlendi. Panelin ilk bölümünde Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Kürdistan İslam Partisi, Goran Hareketi ve PYD adına konuşmalar gerçekleştirildi, verilen aradan sonra soru cevap kısmına geçilerek son buldu. Saat 20.00’den sonra gelen sanatçılarla konsere geçildi.

Bugün yürüyüşün ikinci ve son bölümü erken saatlerde başladı. Kürt Ulusal Birlik Yürüyüşü bugün son bulacak.

Kızıl Bayrak / Lozan