La Vía Campesina’dan COP 28’e boykot

“Filistin ile Dayanışma” La Vía Campesina COP28'i boykot etme çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Aralık 2023
  • 19:00

Dünya Küçük Çiftçiler Birliği La Vía Campesina, 30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında Dubai'de gerçekleşen bu yılki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP28) boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Örgüt, kararını “Filistin halkına karşı yürütülen savaşla” gerekçelendiriyor. Çağrıda “Tüm insanların tüm haklarının tam olarak hayata geçirilmesi” için mücadele eden bir hareket olarak, “topluluğumuzun üyelerine ders kitabı soykırımı uygulanırken ve onların hakları ve egemenlikleri tamamen inkar edilirken” iklim müzakerelerine “vicdanlı olarak” katılmak mümkün değildir deniliyor ve insan haklarına, uluslararası hukuka ve kendi kaderini tayin hakkına saygı duyulmadan iklim adaleti olmaz vurgusu yapılıyor.

La Vía Campesina Örgütün 40’ı Güney Amerika’dan, 23’ü Orta Amerika'dan ve 17’si Karayipler’den olmak üzere 182 yerel ve ulusal kuruluşun bir araya gelerek oluştuğunu, Amerika, Afrika, Asya ve Avrupa'dan toplam 81 ülkenin temsil edildiğini bildiriyor ve İsrail’in COP28'e katılımı nedeniyle, organizatörleri “yeşil aklama sömürgeciliği ve apartheid” ile suçluyor. Dahası, “pek çok emperyalist ve çevreyi kirleten hükümetin ikiyüzlülüğü ve istismarı, ev sahibi hükümet, büyük bir petrol üreticisi ve insan hakları ihlalcisi olan Birleşik Arap Emirlikleri ve milyarder bir petrol yöneticisi olan COP Başkanı tarafından COP28'de daha da netleşecektir.”

28. iklim konferansına Birleşik Arap Emirlikleri'nin devlete ait petrol şirketi Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi'nin başkanı Sultan Ahmed el-Jaber başkanlık edecek. BBC'nin haberine göre Al-Jaber, bu rolü zirve öncesinde petrol anlaşmaları yapmak için kullandı.

Küresel bir hareket olarak La Vía Campesina, gıda egemenliğini adil bir dönüşüm süreci yoluyla inşa etmeyi savunuyor. Bu yaklaşım, çiftçilerin haklarını tanır ve “toplumun refahını, demokrasiyi, iş birliğini ve barışı sürdürür ve geliştirirken, aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve bunlara uyum sağlamak için muazzam bir potansiyel” sunan agroekolojiyi teşvik eder. Ancak COP28'de endüstriyel tarım işletmeleri, gıda sistemleri ve tarım gündemi ve yenileyici peyzaj gündemi aracılığıyla çıkarlarını savunacak. Bunlar, “endüstriyel tarımı yeşillendirme ve şirketlerin pazarlarını ve teknolojilerini daha da sağlamlaştırma” girişimleridir.

Kuruluş, sürdürülebilirlik bayrağı altında, bu girişimlerin, toplam küresel emisyonların üçte birinden fazlasını oluşturan endüstriyel gıda zincirinden kaynaklanan emisyonları fiilen azaltmak yerine güç ve kaynakları yoğunlaştırdığını belirtiyor. Buna ek olarak La Vía Campesina, Paris İklim Anlaşması'ndaki “iklim kriziyle mücadeleye yönelik anlamlı önlemlerin benimsenmesi ve baltalanması yönündeki zayıf ve anlamsız net sıfır vaatlerini” ve ayrıca “şüpheli ve bilimsel olmayan piyasa ve tazminat programlarını” reddediyor. Hareket aynı zamanda “güçlü hükümetlerin Dünya Bankası’nı Kayıp ve Hasar Fonu’nun yöneticisi olarak atama yönündeki tüm girişimlerine de karşı çıkıyor. Eğer bu hamle başarılı olursa, ABD ve diğer tarihi fon sağlayıcılara iklim finansmanı konusunda aşırı güç ve otorite verilecek. Bu, “Küresel Güney hükümetleri ve yerel topluluklar için önemli ölçüde dezavantaj yaratacak ve küresel güç hiyerarşilerini derinleştirecek.” “İklim Değişikliği Hasar ve Kayıp Fonu”, G77 ve Çin'in teşvikiyle COP27’de onaylandı ve Küresel Güney’deki ülkelerin iklim etkilerine yanıt vermelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Hareket 1993 yılında Belçika’da kuruldu ve kendilerinin yaptığı açıklamaya göre bugün yaklaşık 200 milyon küçük gıda üreticisini temsil ediyor. En yüksek karar alma organı her dört yılda bir düzenlenen Uluslararası Konferanstır. Sekizinci konferans, “Küresel krizler karşısında, insanlığın geleceğini güvence altına almak için gıda egemenliğini inşa ediyoruz” sloganıyla 1-8 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında Kolombiya'nın başkenti Bogota'da gerçekleştirilecek.