Kürt halkı Rojava’da sokaklara döküldü: “Efrîn’de de kazanacağız!”

15 Şubat’ın yıldönümü dolayısıyla on binler Rojava’da sokaklara dökülürken, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin sürdüğü Efrîn’de de kazanacağı vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Şubat 2018
  • 19:12

Sermaye devletinin Rojava ve özel olarak Efrîn’e yönelik saldırganlığına karşı Kürt halkı Batı Kürdistan’da sokaklara döküldü. Özgürlük ve eşitlik istemlerine sahip çıkan on binlerce kişi, Efrîn’deki direnişi selamlayarak 15 Şubat 1999’da Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesinin yıldönümü dolayısıyla bugün Öcalan’a uygulanan tecrit ve Rojava’ya dönük saldırıları protesto etti.

Rojava’nın Efrîn Cindirêsê’de, Kobanê’de ve Cızir bölgesinde Qamişlo’da yapılan eylemlerin yanı sıra Halep ve Menbic’de de eylemler yapıldı.

Qamişlo’nun batısındaki Hermê Şêxo alanında “Efrîn direniş ruhuyla İmralı sistemini yıkacağız” şiarıyla yapılan yürüyüş ve mitinge on binlerce kişi katıldı. Özgürlük ve kurtuluş mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşuyla başlayan mitingde, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yönetim Konseyi Eşbaşkanı Foza Yûsif ve Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Senherib Bersum konuşma yaptı. Konuşmalarda, Kürt halkını hedef alan saldırıların bugüne kadar halkın direnişiyle boşa düşürüldüğü vurgulanarak bugün de Efrîn’e saldırılara karşı direnişin kazanacağı vurgulandı. Foza Yûsif, “Topraklarımızı terk etmeyeceğiz. Efrîn direnişi terk etmeyeceğimizin kanıtıdır” ifadelerini kullanırken, Senherib Bersum ise “Serekaniye’de, Kobane’de Türk devletine bağlı çetelere karşı kazandık, Efrin’de de kazanacağız” dedi.

Sermaye devletinin işgal saldırısıyla hedef aldığı ve pek çok sivili katlettiği Efrîn’in Cindirêsê ilçesinde yürüyüş düzenlendi. TEV-DEM Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Eşbaşkanı Hediye Yusif, PYD Eşbaşkanı Ayşe Heso’nun da katıldığı kitlesel yürüyüşün ardından Efrîn Meydanı’nda miting yapıldı. “15 Şubat’ın yıldönümünde halkımız Efrîn direnişi ile önderliğine sahip çıkıyor” vurgusu yapan Efrîn Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Şex Osman, 15 Şubat’ı organize eden uluslararası güçlerin Efrîn’deki saldırganlığa göz yumduğunu dile getirdi. Konuşma işgale karşı direniş vurgusuyla noktalandı.

Kobanê’de de TEV-DEM’in çağrısıyla yapılan eylem için Kadın Özgürlük Meydanı'nda toplanıldı. Öcalan ve Efrîn direnişi vurgulu sloganların sıklıkla atıldığı eylemde, Şehit Agit Meydanı'na yürüyüş düzenlendi. Burada saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, TEV-DEM adına Aldar Xelil ve Kongre Star adına konuşmalar yapıldı. 15 Şubat’ın bugün Efrîn’e yönelik işgal saldırısıyla sürdüğünü söyleyen Xelil, “Bizler hiçbir saldırıya boyun eğmedik, Avestaların direniş ruhuyla direniyoruz” vurgusu yaptı. Kürt halkının bölgede sürekli saldırıların hedefi olduğuna dikkat çeken Xelil, Suriye’deki çıkmazın da bunun son örneği olduğunu ve bu saldırının uluslararası ittifakın sonucu olduğunu vurguladı. Xelil sözlerini Öcalan’a özgürlük vurgusuyla noktaladı.

Menbic’deki eylemde Sebah Berhat Kavşağı’nda toplanan kitle, buradan kent merkezine yürüyerek miting gerçekleştirdi. Menbic Askeri Meclisi, Menbic Gençlik Hareketi bayraklarının yanı sıra Öcalan posterlerinin taşındığı eylemde Efrîn saldırısını kınayan, direnişi selamlayan sloganlar atıldı. Mitingde yapılan konuşmalarda 15 Şubat kınanırken, Efrîn’e yönelik işgal saldırısına karşı direniş vurgusu yapıldı.

Halep’te de Şêxmeqsud Mahallesi’nde yürüyüş gerçekleştirilerek mahallenin dışındaki alanda miting yapıldı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde, TEV-DEM, Halep Gençlik Birliği ve Kongre Star adına konuşmalar yapıldı. Efrîn’e yönelik işgal saldırısının ve Öcalan’a yönelik tecritin kınandığı mitingde, özgürlük mücadelesinin süreceği vurgulandı.