Burjuva uygarlığının önde gelen temsilcilerinden biri olan, kadim sömürgeci İngiliz emperyalizmi, 21. yüzyılda El Kaide, IŞİD gibi Ortaçağ artığı cihatçı terörden medet umdu. Amaç; batılı emperyalistler önünde diz çökmeyen Beşşar Esad yönetimini yıkıp Şam’a İhvancıların (Müslüman Kardeşler) bayrağını dikmekti.
Sekiz yıldan beri Suriye’ye karşı savaşan cihatçıları destekleyen İngiliz emperyalizmi, sonunda hedeflerine ulaşamadığını itiraf etmek zorunda kaldı. İtiraf açıklamasını yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, cihatçıların yenilgiye uğratılmasından duyduğu rahatsızlığı gizleyemedi. Cihatçıları hezimete uğratan Suriye’ye ise nefretle yaklaşan Jeremy Hunt, kibirli bir emperyalist olarak Suriye’de hezimete uğramayı kabullenmekte güçlük çekiyor olmalı.
Sky News televizyonuna konuşan Hunt, Suriye'de kalıcı barışın sağlanması için Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın gitmesi gerektiğini ancak bunun yakın bir vadede gerçekleşmesini beklemediklerini söylüyor.
"Britanya'nın uzun zamandır Suriye ile ilgili duruşu, ülkede Esad liderliğindeki rejim bulunduğu sürece kalıcı barış sağlanamayacağı yönünde. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki kendisinin bir süre daha yerinde kalacağını düşünüyoruz" şeklinde konuşan Hunt, hezimeti itiraf ederken de küstahlığı elden bırakmıyor.
Hezimeti itiraf ederken bile aba altından sopa gösterme havalarına giren Hunt’un sözleri, kibirli emperyalistlerin hezimeti kabullenmekte nasıl da güçlük çektiklerini gözler önüne seriyor.
Hunt’un “Suriye’de kalıcı barışın sağlanması” üzerine ettiği sözlerin bir esprisi kalmamıştır. Emperyalistler yıkıcı planlar yaparlar, ama her zaman zafere ulaşamazlar. Nitekim kibirli Hunt’un gecikmiş açıklaması, İngiltere ile suç ortaklarının Suriye’de yaşadıkları hezimetin dolaysız anlatımıdır.