Katalonya’da toplanan İspanya kabinesine protesto

Barcelona’da toplanan İspanya Bakanlar Kurulu kitlesel eylemlerle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Aralık 2018
  • 16:45

Katalonya’nın bağımsızlık istemine azgın şekilde saldıran İspanya hükümetinin bakanlar kurulu toplantısını Barcelona’da yapması kitlesel eylemlerle protesto edildi. Bunun Katalonya’ya karşı bir provokasyon olduğunu söyleyen Katalanlar iş durdurma ve okul boykotu ile alanlara çıkılması için çağrı yapmışları.

Barcelona’nın birçok yolu trafiğe kapatılırken Barcelona ve Tarragona limanları ile El Prat ve Reus havaalanlarının girişleri de kısmi olarak trafiğe kapatıldı.

Genel İş Konfederasyonu (CGT) sendikasının grevi kapsamında, Barcelona ile bağlantılı bin kadar tren seferinin iptal edildiği de açıklandı.

İspanya ulusal polisi, jandarma ve Katalonya yerel polisinden toplam 9 bin kolluk Barcelona’ya gönderilirken eylemler de yerel saat ile 09.30'da (TSİ 11.30) sularında başladı.

Erken saatlerden itibaren kentin pek çok noktasında taş ve araba lastikleriyle barikatlar kurularak ulaşım kilitlendi.

Toplantının yapılacağı Llotja de Mar binası yakınlarında toplanan eylemciler polis bariyerlerini aşmak isterken polisin saldırısıyla karşılaştı. Polisle eylemciler arasında burada yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Franca tren istasyonu yakınında toplanan binlerce kişi de İspanya hükümetini protesto etti. "İşgalci güçler dışarı" şiarlarının kullanıldığı eylemde ise polis saldırısı yaşanmadı.

Bakanlar kurulu öncesi görüşme

Bakanlar kurulunun toplantısında asgari ücrete yüzde 22 zam artışını onaylamak, kamu çalışanları için zammı görüşmek, ve katalonya4daki altyapı projelerine yapılacak yatırımların konuşulacağı belirtildi.

Dün akşam Barcelona’ya gelen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanı Quim Torra ile toplantı yaptı.

İkişer bakanın da yer aldığı toplantıda "Katalonya sorununa demokratik bir çözüm bulmak için yapıcı diyalog başlatma" kararının alındığı belirtildi. Ocak ayında bir kez daha görüşme olacağı belirtildi.

İspanya’daki muhalefet parti lideri Dolors Montserrat, toplantıyı "utanç verici" ve "İspanya'ya ihanet" olarak nitelendirdi.