Kapitalizm, yarattığı sömürü ve sefalete ek olarak savaşlara neden olmaktadır. Nedenleri değişse de kapitalizmin dünya egemenliğini ilan ettiği dönemde savaşlar eksik olmadı. Dünyanın dört bir yanında bir savaş bitirilirken diğeri ilan edildi. İki büyük emperyalist paylaşım savaşında insanlık büyük yıkımlar yaşarken 3.’sünün tehdidi ortadan kalkmadı. Bugün kapitalizmin kendi sonsuz zaferini ilan ederken öne sürdüğü gerekçelendirmelerin hepsinin çöktüğüne tanık oluyoruz.
Google da bir şirket olarak hem kapitalizmin ruhunu yansıtıyor hem de kapitalizmin savaşa olan bağımlılığına işaret ediyor.
2012 yılı sonunda 50 milyar dolarlık gelir açıklayan Google, tek başına bir internet arama motoru olmaktan öteye kapitalist tekellerin en gelişmiş yapılarından birine sahip dev bir holding.
Google, kullanıcı sayısı arttıkça insanları kendine bağımlı hale getiren projelere imza attı. Sitenin arama motorunda öncelikli çıkmasını Google’la reklam anlaşması yapmanıza bağlı tutan pratik bunun küçük bir örneği. Ayrıca küçük rakamlar dağıtarak ana reklam anlaşmasını kendisi yaparak esasen sizin üzerinizden para kazanan asalak komisyoncu yapının bir tezahürü Google tarafından dayatılıyor. Keza geçtiğimiz günlerde reklamları engelleyen uygulamalara savaş açarak bu uygulamaları kendi sunucularından silmeye başlamıştı.
Google, her kapitalist tekel gibi elindeki sermayeyi yan şirketler kurarak daha fazla kâr için yatırımlara aktarıyor. Google’ın son dönemdeki yatırım alanı robot endüstrisi oldu. Fakat satın alınan son robot şirketi Google’ın tek başına robotlarla ilgilenmediğini, asıl yönelimin savaş teknolojileri olduğunu işaret ediyor. Zira Google, bünyesine son olarak Boston Dynamics şirketini ekledi.
Tam olarak ne kadar fiyata alındığı açıklanmayan şirketin temel özelliğiyse sadece askeri robot üretimi yapması.
Ticari kullanım için robot üretimi yapmayan Boston Dynamics, daha çok Pentagon'un finanse ettiği İleri Savunma Araştırmaları Projesi (DARPA) için arazi robotu ve mobil teknoloji geliştiriyordu. Ayrıca şirket bünyesinde Petman ve Atlas adıyla insan yapısına paralel asker-robot projeleri üzerine çalışmalar yapılıyor.
Google, satın alma kararından sonra ABD ordusuyla yapılmış sözleşmelere sadık kalacağını vurguladı.
Google daha önce aldığı robot şirketlerini, kendi robot ihtiyacını karşılamak için aldığını iddia etmişti. Şimdi alınan şirketin geleceğe dönük savaş sanayi için olduğu görülüyor.
Boston Dynamics şirketinin satın alınması açıklandıktan birkaç gün sonrasında DARPA'nın robot yarışması tamamlandı. Pentagon’un savaş teknolojileri için özel Ar-Ge kurumu olan DARPA'nın düzenlediği yarışmada en gelişmiş robotlar yarıştı. Yarışmayı Japon Schaft kazandı. Schaft bu birincilikle “dünyanın en gelişmiş insan benzeri robotu” unvanını aldı.
Schaft’ın asıl özelliğiyse Google’ın satın aldığı şirketler arasında yer alması.
Boston Dynamics ve Schaft Google’ın savaş sanayi robot üretimi için verdiği ağırlığı gösteriyor. Geleceğin savaş sanayisinde robotların tutacağı yeri gören Google, şimdiden tüm yatırımlarını buna uygun dizayn ediyor. Tam bir kapitalist ruhuyla diğer sektörlerden kazandığı kârı burada sermaye olarak devreye sokuyor. En gelişmiş robotları üreten şirketleri bugünden satın alma yoluyla sektörde tekelleşiyor. Google’ın yarışmadan kazandığı 2 milyon dolarlık ödül sadece sembol, asıl kazanımıysa ABD ordusu ve hükümetinden birçok anlaşma teminatına sahip olması.
Pazar payını büyütmek için, milyar dolarlarla ifade edilen bütçesini katlamak için kapitalistlerin yapmayacağı şey, parçası olmayacakları kirli hesap yoktur. Google örneğinde olduğu gibi sansür, devletlerle işbirliği (kişilere ait mail bilgilerinin paylaşılması) gibi bir dizi pratik zaten Google ve her bir sermaye grubunun doğasını yansıtıyor.