Bilimsel sosyalist düşünceyi diyalektik yöntemle birlikte ayakları üzerine oturtan Karl Marx ve Friedrich Engels oldu. Marx bu çalışmada, Engels'in yaklaşımıyla “birinci keman”dı. Marx'ın Engels'le birlikte teorik temellerine oturttuğu bilimsel sosyalizm 1917 Ekim Devrimi’yle birlikte yaşam bularak pratiğe dönüştü.
Bununla birlikte emperyalist kapitalist sistemin krizi derinleştikçe, Marx'ın Kapital'de yazdıklarının bilimsel doğruluğunu kapitalistler de kabullenmek zorunda kaldılar. Özcesi Marx'ın düşüncesi ölmedi, yaşadı. Kapitalistleri bile düşüncesinin doğruluğunu kabul etmek zorunda bırakacak biçimde yaşadı.
Kapitalist-emperyalistler öldüremedikleri devrimci değerlere karşı “klasikleşen” markalaştırarak meta haline getirme yöntemini Marx'a da uygulamaya başladılar. Bir ahlaksızlık örneği olarak, Marx'ın 200. doğum yılını bir araç olarak kullanıyorlar.
Marx'ın doğum yeri olan Almanya Trier'de bir trafik lambasının ışıklarına Marx figürlerini işlediler. Trier Belediye Başkanı Wolfram Leibe, 5 Mayıs 2018'de 200'üncü doğum yıldönümü kutlanacak olan Marx'ın figürünün yansıdığı bir trafik ışığını törenle hizmete açtı. Yapılan sadece bununla sınırlı kalmıyor.
Bu yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğraması beklenen kentte, turistler için Karl Marx görünümlü banyo ördeğinden yine onun tasvirlerinin yer aldığı çeşitli hediyelik eşyalara kadar çok sayıda ürün satışa sunuldu. Özcesi güya Marx'ı “şirin” bir biçimde anma görüntüsüyle, “marka” haline getirmeye çalışıyorlar.