İsrail’de ateşkes talebiyle genel grev

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümetin “Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasını imzalaması” talebiyle bir günlük genel grev gerçekleştirdi. Hükümet, “işçi-işveren” anlaşmazlığı nedeniyle değil “siyasi amaçla” yapıldığı gerekçesiyle grevin durdurulması için mahkemeye başvurdu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Eylül 2024
  • 14:30

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümetin “Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasını imzalaması” talebiyle bir günlük genel grev gerçekleştirdi.

Grevin etkisiyle Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı’nda seferler aksadı, bazı noktalarda tramvay seferleri durdu. AVM'lerde dükkanlar kepenk indirdi. Okullarda eğitim yarım gün yapıldı. Hastaneler düşük kapasiteyle çalıştı. İsrail Havalimanları İdaresi, İsrail Liman İşletmeleri, Hayfa, Usdud (Aşdod), Hadera Limanları, İsrail Elektrik Şirketi ve İsrail Posta Hizmetleri gibi kamu şirketlerinin de greve katıldığı belirtildi.

Öte yandan, grevle eş zamanlı İsrail genelinde onlarca noktada binlerce kişinin hükümetin Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasını imzalaması talebiyle eylemler yaptığı bildirildi.

Hükümet mahkemeye başvurdu

Hükümet, “işçi-işveren” anlaşmazlığı nedeniyle değil “siyasi amaçla” yapıldığı iddiasıyla grevin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich'in talebiyle yapılan başvuruda “grevin devletin işleyişini aksattığı, sağlık, eğitim, ulaşım ve güvenlikte ülkenin içinden geçtiği olağanüstü halde aksamaya yol açtığı” savunuldu. 

Hisdatrut Başkanı Arnon Bar-David, Ulusal İşçi Mahkemesi'ne grevin yerel saatle 18.00'de sona ereceğini bildirdi.

Mahkemeden “grevi sonlandırma” kararı

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrail Ulusal Mahkemesi hükümetin başvurusu üzerine sendikanın sabah saatlerinde başlattığı grevin “ekonomik değil siyasi amaçla” yapıldığını belirterek yerel saatle 14.30'da sonlandırılmasına hükmetti.

Hisdatrut Başkanı Arnon Bar-David, mahkemenin kararına uyacaklarını ve grevin 14.30'da sona erdiğini belirterek “Gazze Şeridi'ndeki esir aileleriyle dayanışma için yapılan grev kararının önemli bir adım olduğunu, siyasi amaç taşımadığını, eylemin arkasında durduğunu” açıkladı.

Karara rağmen eylemler sürdü

Genel grevle eş zamanlı başlayan eylemler de gün boyu devam etti. Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksinin önündeki Begin Caddesi eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı. Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin ölümünden hükümeti sorumlu tutan eylemciler, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu ve hükümetini istifaya çağırdı. Tel Aviv'de eylem yapan grup daha sonra kentin ana arteri niteliğindeki Ayalon Otoyolu’nu kuzey yönünde trafiğe kapattı. İsrail polisi eylemcilere saldırdı ve 7 kişi gözaltına alındı.

Tel Aviv'in yanı sıra ülkenin başka noktalarında da hükümetten Gazze'de anlaşma talep eden eylemciler, meydan, kavşak ve yollarda toplanarak sabah saatlerinden itibaren eylemler düzenledi.

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esir ailelerinin bir araya geldiği platformlar, ülke genelinde akşam saatlerine de eylem çağrısı yaptı.