İsrail ve ABD’den, İran’a karşı yeni hamle

ABD, 2015 yılındaki nükleer anlaşmadan çekilme hedefi doğrultusunda, İsrail’le birlikte, İran’a yönelik karalama kampanyasını bir kez daha tırmandırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mayıs 2018
  • 08:06

Ortadoğu’da hegemonyasını genişletme peşindeki ABD emperyalizmi, İran’ı hedef göstererek saldırganlığı tırmandırmaya dönük hamlelerine, İsrail’le birlikte bir yenisini ekledi.

İsrail’den İran’a karşı yeni karalama kampanyası

İsrail’in hamlesinin gündemi ise, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Almanya ve Çin’in İran ile arasında 2015 yılında imzalanan ve son dönemde tartışma ve gerilim konusu olan nükleer anlaşma. Nükleer silah kapasitesinde dünyada ilk sırada yer alan Amerikan emperyalizminin baş sözcüsü Trump’ın bu anlaşmadan çekilip çekilmeyecekleri yönündeki kararını önümüzdeki günlerde açıklaması beklenirken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, “İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili gizli belgeler” olduğu iddiasıyla İran’ı hedef alan karalama kampanyasını bir kez daha tırmandırdı. Netanyahu’nun ardından Beyaz Saray da İsrail’in propagandasına “İran'ın gizlemeye çalışıp başarılı olamadığı yasadışı bir nükleer silah programı var” ifadeleriyle destek verdi.

İsrail ve Suudi Arabistan ziyaretini daha dün yapan ABD’nin CIA’den bozma dışişleri bakanı Pompeo da “İran ve altı küresel güç ile imzalanan anlaşmanın iyi niyete ve şeffaflığa dayanmadığını ortaya koydu” diye Netanyahu’nun belgeleriyle kara propagandayı sürdürdü.

İddia edilen belgeler nükleer anlaşma öncesine ait

ABD tarafının bu hamlesinin amacını ise nükleer anlaşmanın sıkılaştırılarak yenilenmesi için dünya kamuoyunu bir kez daha yanıltmak oluşturuyor. Zira, söz konusu belgelerin gerçekliği belirsizliğini korurken, diğer yandan da ortaya atılan iddialar da 2015 yılında nükleer anlaşma öncesine dayanıyor.

Bu açıdan “nükleer anlaşmanın başarısı” konusuna dair bu belgeler hiçbir anlam taşımazken, bu çarpıtmadan Beyaz Saray dahi kısmi geri adım atmış oldu. Beyaz Saray’dan yapılan “İran'ın gizlemeye çalışıp başarılı olamadığı yasadışı bir nükleer silah programı var” açıklaması, geçmiş zaman haline getirildi. Cümlenin sonu “var” yerine “vardı” olarak düzeltildi.

İran: IAEA, bu iddiaları yalanlıyor

ABD ve İsrail’in bu kampanyasına karşı İran’dan da yanıt gecikmedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu’nun “çocukça” davrandığı ifade edilirken, Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun (IAEA), Netanyahu’nun iddialarını çoktan yalanladığına dikkat çekildi.

Nükleer anlaşma üzerine diplomasi trafiği

2015 yılındaki anlaşmanın taraflarının bir süredir gündeminde bulunan, ABD’nin “yeni anlaşma” ve “anlaşmadan çekilmesi” tartışmaları, taraflar arasındaki diplomasi trafiğini de yoğunlaştırmış bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta ABD’de bu konu hakkında çelişkili açıklamalarda bulunan Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un ardından Merkel de ABD’ye ziyaret gerçekleştirdi. Önceki gün de Macron ve Merkel ile İngiltere Başbakanı May telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Avrupa ülkeleriyle diplomasi trafiğine Rusya da katılırken, ABD dışındaki 5 ülke “nükleer anlaşmanın korunması” vurgusu yaptı. Üç Avrupa ülkesi, İran’a yönelik yeni yaptırım konusunda ABD ile aynı noktada dursa da bunu 2015 yılındaki anlaşmayı bozmadan yapmak ve bu anlaşmanın süresi dolunca hayata geçirmek noktasında anlaştıkları ileri sürülüyor.