İsrail protestolara saldırdı: Onlarca Filistinli katledildi!

Kudüs’e ABD büyükelçiliği açılmasını protesto etmek için Gazze ve Batı Şeria'da yapılan protesto gösterisine İsrail askerleri saldırdı. Onlarca Filistinli katledildi, iki bini aşkın Filistinli de yaralandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Mayıs 2018
  • 11:26

ABD’nin “İsrail’in başkenti” olarak ilan ettiği Kudüs’e elçilik açması, bugün protestolarla karşılandı. Eylemlere saldıran İsrail askerleri 50’yi aşkın Filistinliyi katletti, iki bini aşkın Filistinliyi de yaraladı.

Kudüs’e büyükelçilik açıldı

ABD’nin 7 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesinin ardından, ABD büyükelçiliği bugün Tel Aviv’den Kudüs’e taşındı.

Bugün TSİ 16.00’da yapılan törene ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner de katıldı. Törene ABD ve İsrail'den heyetlerin yanı sıra 30'u aşkın ülkeden temsilci katıldı.

Trump, törene önceden kaydedilmiş bir videosunu gönderirken, ​İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD heyetine “Sizden daha büyük dostumuz yok, İsrail'in ve Kudüs’un yanındasınız” diye konuştu. Trump’ın kızı ve damadına “Sizin bugün buradaki varlığınız, bunun Trump yönetiminin yanı sıra sizin için de kişisel olarak ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye seslendi.

İsrail yine katliam yaptı

İsrail’in hamiliğini yapan ABD’nin bugünkü adımına karşılık Gazze Şeridi’nde kitlesel protesto gösterisi düzenlendi. Burada Filistinlilere saldıran İsrail askerleri katliam yaparken, Filistinli kurumlar, İsrail askerlerinin saldırısında 50’den fazla kişinin öldüğünü, ölenlerden en az 5’inin 18 yaşından küçük olduğunu açıkladı. Saldırılarda iki bini aşkın kişinin yaralandığı, yaralılardan 772’sinin durumunun ciddi olduğu, 86’sının ise ağır yaralı olduğu kaydedildi.

Filistin Kızılayı, İsrail askerlerinin Gazze sınırındakilere gerçek mermi, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gazla saldırdığını duyurdu.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Kalendiya askeri kontrol noktasında da Filistinlilerin protesto yürüyüşüne İsrail askerleri saldırdı. Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya’da toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı. Filistinliler, İsrail askerlerinin saldırısına taşla karşılık verdi.

Batı Şeria'nın El Halil ve Beytüllahim şehirlerinde düzenlenen protestolara da İsrail askerleri saldırdı.