İşgale karşı on binler Efrîn için yürüdü

Efrîn’e yönelik işgalin başlamasının yıldönümünde Kuzey ve Doğu Suriye’de sokaklara çıkan on binlerce kişi işgalci Türk devletini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Ocak 2019
  • 10:09

Türk sermaye devletinin 20 Ocak 2018’de Efrîn’e yönelik başlattığı işgalin birinci yıldönümünde Kuzey ve Doğu Suriye halkları alanlara çıktı.

ANHA’nın haberine göre dün (20 Ocak) meydanlara çıkan on binlerce kişi işgali protesto ederek Efrîn’in yeniden özgürleştirileceğini vurguladı.

Şehba

Efrîn ve Şehbalı Kürt, Arap, Ermeni, Alevi, Türkmen, Êzidî binlerce kişi “Efrîn’i özgürleştireceğiz, Türk devleti işgalciliğini ortadan kaldıracağız” şiarıyla Şehba’nın Ehdas ilçesinden Miratê Mislimiyê köyü meydanına kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Burada yapılan miting şehitler için saygı duruşu ile başladı.

Mitingde konuşan Efrîn Kanton Meclisi adına Hewlêr Cafer “Efrîn’de halk, kimliğini ve topraklarını savunmak için büyük bir direniş gösterdi. Efrîn halkı ablukaya rağmen, savaştan kaçan binlerce insana kucak açmış, ekmeğini onlarla paylaşmıştı. Efrîn’de vahşice katliamlar yapıldı, halk zorla göç ettirildi. Ama uluslararası toplum tüm olanlara gözlerini kapadı” dedi.

Kongreya Star Efrîn Koordinasyon Üyesi Hevin Sileman “Direniş ruhuyla, Efrîn’e geri döneceğiz” dedi. Şehba Kantonu Eşbaşkanı İmad Dawud ve TEV-DEM yöneticilerinden Hesen Koçer işgali kınayarak buna sessiz kalan uluslararası kamuoyuna tepki gösterdi. Miting sloganlarla sona erdi.

Kobanê

Kobanê’de Fırat bölgesinden binlerce kişi Özgür Kadın Meydanı’nda toplanarak Şehit Egîd Meydanı’na yürüdü ve burada miting gerçekleştirdi. Efrîn’e yönelik işgal saldırılarında katledilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, atılan sloganlarla işgal protesto edildi.

Mitingde konuşan Kobanê Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Enwer Muslim, Suriye halkının işgali asla kabul etmeyeceğini, öncelikli amaçlarının Efrîn’i özgürleştirmek olduğunu söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Rohilat Arif, Suriye halkının Türk sermaye devletinin işgali altındaki tüm topraklarını özgürleştirmekte ısrarcı olduğunu belirterek Suriye krizinin çözümü için diyalogların önemine işaret etti.

Kobanê Gençlik ve Spor Konseyi yöneticilerinden Bozan Berkel’in yaptığı konuşmanın ardınan eylem sloganlarla sona erdi.

Qamişlo

Til Hemis ve Girkê Legê ve Derik ilçelerinde işgal protestoları düzenlendi. Til Hemis, Til Berak ve Til Koçer bölgesinden binlerce kişi işgalci Til Hemis ilçesinde bir araya gelerek yürüyüş düzenledi. Konuşmalarda, Efrîn halkı kendi topraklarına geri dönünceye ve işgalciler tüm Suriye topraklarından çıkarılıncaya dek direnişin devam edeceği vurgulandı.

Girkê Legê ilçesinde yüzlerce kişi Şehit Xebat Dêrîk Meydanı’nda toplanarak ilçe merkezine yürüdü. Yürüyüşte “Efrîn’in özgürleştirilmesi Suriye’nin terörden özgürleştirilmesidir” yazılı pankartlar taşındı.

Derik ilçesinde Azadi meydanında başlayan yürüyüş Şehid Bayram Meydanı’nda yapılan miting ile sona erdi.

Halep

Halep’in Şexmeqsud mahallesinde Êzidî Evi önünden toplanan kitle Destîna Bulvarı’na yürüyüş gerçekleştirirken burada kitlesel bir açılama yaptı. Şehitler anısına saygı duruşunun ardından Demokratik Suriye Meclisi (DSM) yöneticilerinden Şex Eli Hesen, Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Wehide Xelil, PYD yöneticilerinden Zeyneb Mistefa ve YPJ komutanlarından Sozdar Efrîn tarafından yapılan konuşmalarda Efrîn’in işgalci Türk devletine bırakılmayacağını, er ya da geç özgürleştirileceği söylendi.

Derazor ve Menbic

Derazor’da ise Siwer Sivil Meclisi önünde bir araya gelen kitle “Efrîn ve Derazor birdir”, “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik müdahalelerine hayır” yazılı pankartlar ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bayraklarıyla yaptıkları yürüyüşün ardından belde girişinde basın açıklaması yaptı. Burada Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına Riyad El-Helef, Derozor Sivil Yönetimi adına Leyla El-Hesen ve Derazor Kadın Meclisi adına Şehrezad El-Casim yaptıkları konuşmalarla işgal saldırılarını kınadı.

Menbic’de de yüzlerce kişi, kent merkezindeki Demokratik Sivil Yönetim binası önünde “Omuz omuza işgalcileri yeneceğiz” pankartıyla bir araya geldi.

Burada konuşma yapan Menbic Demokratik Sivil Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Nezife Xelo, 20 Ocak’ın Efrîn direnişinin başlangıcı olduğunu belirterek “Erdoğan halkların iradesini kırabileceğini sanıyordu, ancak halkın direnişi karşısında şaşkınlık yaşadı” dedi. Konuşmalarla devam eden eylem sloganlarla sona erdi.

Tebqa

Tebqa kenti ve çevre köylerinden gelen kitle Şehit Aileleri Meclisi önünde bir araya gelerek Kültür ve Sanat merkezi önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte Efrîn saldırılarında şehit düşenlerin fotoğrafları ve “Türk devleti, işgalci, katil ve talancıdır”, “Kahrolsun Erdoğan” yazılı pankartlar taşındı.

Konuşmaların ardından “Kahrolsun Erdoğan”, “Türk devleti faşizmine hayır” sloganları ile eylem sona erdi.

Hesekê’deki Sînalko bulvarında buluşan kitle Kelasê mahallesine yürüyüş yaparak burada miting düzenledi. Serêkaniyê ve Zirganlı yüzlerce kişi Halkevi binası önünde bir araya gelerek Azadî Meydanı’nda miting gerçekleştidi.

Amûdê’deki Suriye Devrimci Gençlik Hareketi binası önünden başlayan yürüyüş Özgür Kadın Meydanı’nda yapılan miting ile sona erdi.

Dirbêsiyê ilçesinde de ana caddede yapılan yürüyüş konuşmalarla sona erdi.

Reqa’nın kuzeyindeki Kikûmiyê köyünden başlayan yürüyüş Meyselûnê bulvarında mitinge dönüştü.