İran'da suikast ve sabotajlar

Tahran'da Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Albay Khodayari evinin yakınlarında uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. Yapılan üst düzey açıklamalar,İran yönetiminin olayı çok önemsediğine işaret ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Mayıs 2022
  • 08:00

Son dönemde İran’a yönelik suikast ve sabotaj saldırıları sıklaşmaya başladı. Nükleer santraller ve temel altyapı tesislerine yönelik sabotajların yanı sıra belli kişileri hedef alan cinayetler de işleniyor.

Bunların İran’la siyonist İsrail arasındaki çatışma kapsamında yaşandığı değerlendiriliyor. Zira aralarında resmen ilan edilmese de bir tür savaş durumu var. Geçtiğimiz aylarda İsrail’in İran gemilerini hedef alması üzerine, İran ya da bağlantılı güçler tarafından İsrail gemilerine saldırılar düzenlenmişti.

2022 Mart’ında İran, Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) başkenti Erbil’de bir hedefe füze saldırısında bulunmuş, vurulan yerin İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD’a ait bir üs olduğunu açıklamıştı. Taraflar arasında sık sık karşılıklı siber saldırıların yaşandığına dair de veriler var. Son olay ise, başkent Tahran’da Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Albay Khodayari’nin evinin yakınlarında uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürülmesi oldu.

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, suikastın motosikletli iki saldırgan tarafından işlendiği, albayın araç içerisindeyken açılan ateş sonucu 5 kurşundan birinin kafasına isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Albayın öldürülmesinden ABD-İsrail ikilisi ile maşa olarak kullandıkları güçler sorumlu tutuldu. Suikaste sert tepki gösteren İranlı yetkililer, ABD ve İsrail’i doğrudan suçlarken, saldırının karşılıksız kalmayacağını söylediler.

İran Devrim Muhafızları da, albayın “Tahran'ın güneyindeki bir terör operasyonunda” öldürüldüğünü, suikastın bir terör eylemi olduğu vurgulayarak, ABD ile İsrail’i suçladı. Sözcü Ramazan Şerif, suikastın “Devrim Muhafızları'nın İran halkının düşmanları karşısında ülkenin güvenliğini, bağımsızlığını ve çıkarlarını savunma kararlılığını artırdığını” ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ise, “suikastın arkasında küresel kibir elinin (ABD-İsrail kast ediliyor) olduğunu” söyledi ve “suikasta yanıtın kaçınılmaz” olduğunu vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı da suikastı “insanlığa karşı suç” olarak niteledi.

Saldırı ile ilgili açıklama yapan İran Silahlı Kuvvetleri sözcüsü ise, Albay Khodaye suikastına ilişkin soruşturmaların sürdüğünü söyledi. İran güçlerinin “Irak Kürdistan bölgesinde güvenliğin istikrarsızlaşmasına neden olan bir terör karargahını hedef aldığını” hatırlatarak, bu suikastın da karşılıksız bırakılmayacağı mesajını verdi.

Yapılan üst düzey açıklamalar, İran yönetiminin olayı çok önemsediğine işaret ediyor. Soruşturmanın devam ettiğini belirten Raisi yönetimi, suikast açığa kavuşturulduğunda saldırıya karşılık verileceğini belirtiyor.