Sömürücü sınıflar, işçi-emekçi halk hareketlerini bastırmak için her türlü kanlı ve kirli yöntemi kullanmaktan geri kalmıyorlar. Devletler eliyle insanlığa karşı suç olarak uygulanan işkence ise, dinci-gerici molla rejimi tarafından sistematik olarak uygulanıyor.
Uluslararası Af Örgütü, İran'da 2019'un Kasım ayında başlayan protestolardan bu yana işkencenin yaygınlaştığını belgeleyen bir rapor yayınladı. Uluslararası Af Örgütü'nün Salı günü açıklanan, "İnsanlık Ayaklar Altında: İran'da Kasım 2019 protestolarından bu yana gerçekleştirilen toplu gözaltılar, kaybetmeler ve işkence" başlıklı raporunda kullandığı veriler, protestolara katılan, protestoları izleyen veya diğer kişilerin tanıklıklarına dayandırıyor.
Raporda gözaltına alınan protestoculara dayak, kırbaçlama, elektrik verme, zor pozisyonlarda durmaya zorlama, sahte infazlar, su altında tutarak nefessiz bırakma, cinsel şiddet, zorla kimyasal madde verme ve sağlık hizmetlerinden yoksun bırakma gibi yöntemlerle işkence uygulandığı belirtildi. Af Örgütü ayrıca tutuklulara cinsel şiddet uygulandığını da vurguladı.
İnsan hakları savunucularına göre, protestolar kapsamında yaklaşık 7 bin kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 10 yaşındaki çocuklar ve silahla yaralandıktan sonra tedavi olmak için hastaneye giden eylemcilerin de yer aldığı belirtildi.
Toplanan verilere göre yüzlerce kişinin asılsız suçlamalarla adil olmayan bir biçimde yargılandığını kaydeden örgüt, gazeteciler ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere, 500’ün üzerinde protestocunun isim ve ayrıntılı bilgilerine de raporda yer verdi.
Molla rejiminin enerji fiyatlarına bir gecede iki kat zam yapmasının ardından geçen yılın Kasım ayında patlak veren protesto eylemleri dizginsiz devlet terörüyle ancak bastırılabilmişti. Devletin uyguladığı terör sonunda kaç insanın katledildiği tam olarak bilinmemekle beraber, bini aşkın kişinin katledildiği tahmin ediliyor.