Irak’ta zemin ABD için kayganlaşıyor

Halk Seferberlik Güçleri tarafından yapılan açıklamalar, ABD’nin Irak’taki zemininin giderek kayganlaştığını gözler önüne seriyor. Birçok siyasi partinin de Amerikan askerlerinin çekilmesinden yana olması, Trump yönetiminin işini ayrıca zorlaştırıyor. Direnişleriyle işgalci emperyalist orduları 2011’de çekilmek zorunda bırakan Iraklıların, işgal artığı ABD askerilerini de ülkelerinden kovmaya muvaffak olacaklarından kuşku duymamak gerek.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Şubat 2019
  • 14:29

Suç ortaklarıyla birlikte Mart 2003’te Irak’ı işgal eden ABD emperyalizmi, 2011’de geri çekilmek zorunda kalmış, IŞİD bahanesiyle 2014’te geri dönmüştü. Askeri üslerini tahkim eden ABD’nin, işgalci güçlerini Irak’ta uzun süre tutması artık zor görünüyor.

Suriye’den çekilirken, Irak’ı bölge ülkelerine karşı saldırı üssü olarak kullanacağını ilan eden Trump, ummadığı tepkilerle karşılaştı. Zira verili koşullarda ABD’nin Irak’ta kalmasını savunmak kolay değil. Iraklı Amerikancılar bile bunu açıkça savunabilecek durumda değiller. Geçen ay Irak’taki işgalci askerlini üslerinde ziyaret eden Trump’la üst düzey hiçbir Iraklı yetkili görüşmedi. Ziyaretini gizli gerçekleştiren Trump askeri üssün dışına çıkamadı. Hiçbir Iraklı yetkili ise, Trump’ın ayağına gitmedi ya da bunu göze alamadı.

Trump, Irak’ın artık güçlü bir ülke olduğunu anlamıyor”

Artık siyasi partilerin bir kısmı da Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi gerektiğini açıkça savunuyor. Bunu mecliste ve başka platformlarda ifade ediyorlar. Ama ABD için asıl tehdit, Haşd eş-Şabi (Halk Seferberlik) Güçleri içinde yer alan örgütlerden geliyor. Silah donanımı olan, IŞİD’e karşı savaşta büyük bir deneyim kazanan, “direniş ekseni” çizgisinde olduklarını ilan eden bu örgütler, ABD askerleri çekilmezse, onları zorla Irak’tan kovacaklarını ifade ediyorlar. AFP’ye demeç veren iki örgüt temsilcisi, askerlerini çekmesi için bir kez daha ABD’yi uyardılar.

Irak Hizbullah Tugayları’nın sözcüsü Muhammed Muhi, ABD çekilmezse eğer “her Iraklının Amerikan askerlerine her türlü araçla karşı koymak için meşru hakka sahip olacağını” söyledi. ABD’nin çekilmesine yönelik bir takvim belirlenmesi için milletvekillerine şans tanımak istediklerini ifade eden Muhi, Amerikan askerlerinin çekilmesi için Irak parlamentosuna sunulan tasarının sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

Ashab-ü Ehlül Hak örgütünün lideri Kays el Hazali ise “Bize ihtiyaç olursa, hazırız” dedi. ABD’nin Irak’ı “komşu ülkelere saldırmak için bir üs olarak” kullandığını belirten Hazali, “Trump, Irak’ın artık güçlü bir ülke olduğunu anlamıyor. Ama ısrarcı olursa, çok pahalıya patlayacağından emin olabilir” ifadelerini kullandı.

Halk Seferberlik Güçleri bileşenleri tarafından yapılan bu açıklamalar, ABD’nin Irak’taki zemininin giderek kayganlaştığını gözler önüne seriyor. Birçok siyasi partinin de Amerikan askerlerinin çekilmesinden yana olması, Trump yönetiminin işini ayrıca zorlaştırıyor.

Direnişleriyle işgalci emperyalist orduları 2011’de çekilmek zorunda bırakan Iraklıların, işgal artığı ABD askerilerini de ülkelerinden kovmaya muvaffak olacaklarından kuşku duymamak gerek.