Guterres: ‘‘Dünyamızın başı büyük dertte”

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığı BM Genel Kurulu salı günü New York’ta yapıldı. BM Genel Sekreteri António Guterres, çeşitli konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Eylül 2022
  • 12:30

Yakın bir zamanda emperyalist şeflerden biri ‘‘Dünyamız uyur gezer bir şekilde felakete doğru ilerliyor” demişti. Bütün gelişmeler gerçeğin bu olduğunu doğruluyor. Hegemonya krizi, iklim krizi, gıda krizi, yaşam maliyeti krizi, mülteci krizi, derinleşen servet-sefalet kutuplaşması, bölgeler ve ülkeler arası büyüyen eşitsizlikler, açlık, savaş ve saldırganlık, ırkçılık ve faşizm, devasa boyutlara ulaşan sosyal sorunlar… Eğer insanlık geleceğini eline almak için ayağa kalkmazsa bunlar, dolu dizgin bir felakete gidildiğinin acı gerçekleridir. Emperyalist zirvelerde de bu gerçekler bir biçimiyle dillendiriliyor. BM Genel Kurulu’nda da bu acı gerçekler kurumun genel sekreteri tarafında dile getirildi.

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığı BM Genel Kurulu salı günü New York’ta yapıldı. BM Genel Sekreteri António Guterres, çeşitli konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Uluslararası krizlerin yoğunlaşması ve “küresel huzursuzluk kışı” konusunda uyarılarda bulunan Guteress, “Dünyamızın başı büyük dertte” dedi. Savaşlara, çatışmalara, iklim krizine ve hızla yükselen fiyatlara atıfta bulunan Guteress “Yaşam maliyeti krizi şiddetleniyor, güven sarsılıyor, eşitsizlikler patlıyor, gezegenimiz yanıyor, insanlar acı çekiyor ve en savunmasız olanlar en çok acı çekiyor” dedi.

Guteress Ukrayna savaşı ve diğer silahlı çatışmalar, gıda krizi ve iklim değişikliği konuları hakkında da konuştu. “Bu krizler insanlığın geleceğini ve gezegenimizin kaderini tehdit ediyor” diyen Genel Sekreter, uluslararası toplumun harekete geçme görevi olduğuna işaret etti. “Dünyamız tehlikede ve felç oldu” diyen Guterres, ‘‘Batı ile Güney arasında tehlikeli bölünmeye” işaret etti.

BM Genel Sekreteri, küresel ısınmayla ilgili uyarılarda bulundu ve bunu “Doğaya karşı intihara meyilli savaşımız”olarak tanımladı ve insanlığın “iklim felaketiyle randevusu” olduğu hatırlatmasında bulundu. Guterres, özellikle sanayileşmiş ülkelere petrol, kömür ve doğal gaz şirketlerinden elde edilen kriz kârlarını vergilendirme çağrısında bulundu.

Ukrayna savaşı devam ediyor, enflasyon yükseliyor, ücretler eriyor, fiyat artışları patlıyor, hayat pahalılaşıyor, yoksulluk artıyor… Bunları elektrik kesintileri, sıcak su ve ısıtıcıların daha az kullanımı zorunluluğu izliyor. Kapitalist hükümetler tüketicileri gaz vergisi ödemeye zorlarken, enerji şirketleri savaştan milyarlarca Euro kâr ediyor. Bu gelişmeler, BM Genel Sekreteri António Guterres’ın ifadesi ile ‘‘küresel huzursuzluk kışı”nı hazırlıyor.