Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası (AMCU) üyesi 70 bine yakın işçi, maden tekellerine geri adım attırarak maaşların arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi üzerine grevi sona erdirdi.
Güney Afrika Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası, dünyanın en büyük platin üreticileri olan Impala, Anglo American ve Lonmin şirketleri ile işçilerin talepleri konusunda anlaşmaya vardı.
Grevin sona ermesiyle ilgili açıklama yapan AMCU lideri Joseph Mathunjva, “Grev resmen sona erdi. Çalışanlar çarşamba günü işbaşı yapmaya başlayacak” şeklinde konuştu.
“Tüm maden işçileri için zafer”
Grevin sona erdiği gün, on binlerce maden işçisi Rustenberg şehrindeki büyük stadyumda toplandı. İşçiler grevi kazandıkları haberini coşku ve sevinç ile karşıladı. İşçiler, taleplerinin kabul edilmesinin tüm maden işçileri için büyük bir zafer olduğunu dile getirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan bir işçi, “İyi ki bu son beş aydır direnişi sürdürebildik. Hiç kolay değildi. Bazı aileler dağıldı. Fakat ne için savaştığımızı biliyorduk ve inancımız tamdı” dedi.
Dünyanın en büyük platinyum yatakları Güney Afrika'da yer alıyor. Güney Afrikalı 70 bin işçinin başlattığı grev tüm dünyada platinyum piyasasına büyük bir darbe vurdu. Grev sebebiyle küresel çaptaki platinyum stoklarının yüzde 45'i eridi.
Öte yandan grev nedeniyle Güney Afrika ekonomisi de durgunluğa sürüklendi. Bu defa tekelci şirketler 'durgunlukla’ boğuşurken, maden işçileri ise grev sayesinde yaşam koşullarını bir nebze de olsa iyileştirmeyi başardı.
Katliama uğramışlardı
5 ay süren grev, ülke tarihinin en uzun süren grevi olarak nitelendiriliyor.
Maden işçileri iki önce kölece yaşam koşullarına karşı grev ilan ederek, gösteriler düzenlediklerinde büyük bir katliama maruz kalmışlardı. Eylem yapan işçilerin üzerine ateş açan Güney Afrika polisi 30'u aşkın işçiyi öldürmüştü.