Güney Afrika’da işçiler yolsuzlukları protesto etti

Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla bir araya gelen binlerce işçi, yolsuzlukları protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Ekim 2015
  • 06:27

Güney Afrika’da Johannesburg kentinde toplanan binlerce işçi, Zuma hükümetinin yolsuzluklarını protesto etti. Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası’nın (NUMSA) çağrısıyla düzenlenen eylemde yer alan işçiler "Yolsuzu yakala", "Temiz su yok, çocuklar ölüyor" ve "Yolsuzluk iş olanaklarını öldürüyor" yazılı dövizler taşıdı. Eylemde "Yolsuzluklar fakiri vergiye bağlar, biz zenginden vergi al diyoruz” yazılı pankart taşındı.

Eylemle ilgili yazılı açıklama yapan NUMSA Sözcüsü Castro Ngobese "Güney Afrika, işsizliğin giderek arttığı, işten atılmaların çoğaldığı, yolsuzluğun ve eşitsizliğin giderek derinleştiği bir girdabın içine girmiştir" ifadelerini kullandı.

Ngobese, yolsuzlukla yeterince mücadele edilmediğini vurgulayarak "yolsuzluğun şimdilerde bir yaşam biçimine dönüştüğünü" kaydetti.

“13 milyon insan yatağa aç gidiyor”

Eylemde yer alan eski Güney Afrika İşçi Sendikaları Birliği Genel Sekreteri Zwelinzima Vavi ise şöyle konuştu:

"Şu anda Güney Afrika ekonomisi çok zayıf bir durumda. Yolsuzluklar ile ekonomi arasında direk ilişki var. Binlerce madenci işini kaybediyor. Bu ülkede her gün 13 milyon insan yatağa aç gidiyor. İşçilerin yüzde 50'ye yakını yoksulluk sınırı altında ücret kazanıyor. Artık yeter diyoruz."

Vavi, 50 bin işçinin çelik sektöründe işini kaybettiği, kriz devam ederse önümüzdeki günlerde 190 bin madencinin açıkta kalacağını belirtti.

“Zuma cebini doldurmuş”

Keobokile Maditse adı eylemci ise "Bu ülkenin özgürlüğünü kazanmasında mücadele veren Zuma'nın, bu ülkeye örnek olması gerekirken hırsızlık yapması çok acıdır. Bizim gibi işsizlere iş bulacağına cebini doldurmuş” ifadelerini kullandı.

NUMSA üyesi işçiler, maden sektöründe işten çıkarmalar devam ederse Johannesburg'u 'yönetilemez' duruma getireceklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta maden işçileri de birçok kentte eylemler düzenleyerek haklarını istemişlerdi.