Güney Afrika’da işçiler sokaklara çıktı

Güney Afrika İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (COSATU) çağrısı ile dün birçok kentte sokağa çıkan işçiler, ücretlerinin arttırılmasını ve taşeronluk sistemini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Ekim 2015
  • 07:09

Güney Afrika İşçi Sendikaları Konfederasyonu (COSATU), "Dünya Saygın İş Günü" vesilesiyle ülkenin birçok kentinde eylem düzenledi. Cape Town'da bir araya gelen binlerce işçi, artan işçi kıyımlarını ve taşeronluk sitemini protesto ederken diğer yandan da ücret artışı ve nitelikli toplu ulaşım hakkı istedi.

Keizersgracht Caddesi'nden parlamento binasına yürüyen işçiler, "Yoksulluğa, işsizliğe ve eşitsizliğe son, ya organize ol ya da aç kal", "Herkes için saygın iş", "Yasallaştırılmış asgari ücret isteriz" yazılı dövizler taşıdı.

Afrika Ulusal Kongresi'nde (ANC) araştırmacı olan Muhammed Khaled Sayed, eylemde yaptığı konuşmada hükümetin işçilerin taleplerine kulak vermesi gerektiğini ve işçilerin ihtiyaçları üzerine politika üretilmesi gerektiğini söyledi.

Suzlin Michaels, adlım işçi, işçi kıyımlarını protesto etmek için eylemde yer aldığını söylerken Matthew Mabece ise toplu ulaşımda çok sıkıntılar yaşadığını ve sorunların hükümet tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi.

Lan Mangenga adlı eylemci ise işçileri desteklemek için protestoya katıldığını, asgari ücretin artması ve sağlık sigortasının iyileştirilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Johannesburg’da kitlesel eylem

Johannesburg’da ise sabah yaklaşık 100 kişi ile başlayan eylemlere öğlen saatlerinde giderek kitleselleşirken çeşitli işçi grupları İşçi ve Ticaret Odaları ile Telkom firmalarına yürüdü.

“Bu bankalar ırkçı rejime destek verdi”

Güney Afrika Giyim ve Tekstil İşçileri Sendikası (Sactwu), Maden İşçileri Ulusal Birliği (NUM) ve diğer sendikalar, COSATU Evi önünde toplanarak parlamentoya yürüdü. Sendika liderleri kitleye şu açıklamayı yaptı:

“Şu anda önümüzdeki lüks banka binalarının pencerelerinden bize bakıyorlar aynı maymunlar gibi. Bu bankalar zamanında ırkçı rejime destek verdi. Biz artık dışarda beklemek istemiyoruz. Bu ülkenin paralarının bu binalarda saklanmasını istemiyoruz. Halkımıza dağıtılmasını istiyoruz.”

Öte yandan COSATU’dan ayrılan sendikaların ise gelecek hafta 'yolsuzluklara' karşı büyük bir eylem planladığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde on binlerce kömür madeni işçisi, ücretlerine zam yapılması için greve çıkmıştı.