Geçen hafta sonu sona eren grevde irili-ufaklı çok sayıdaki işletmede çalışan 220 bin işçi yer aldı. NUMSA Güney-Afrika Metal İşçileri Sendikası’nın üyeleri anlaşmayı onayladılar.
Anlaşmaya göre; birinci yıl için % 8-10, ikinci yıl için %7,5-10 ve üçüncü yıl için de % 7-10 oranında ücret artışları sağlanacak. Sendika üyesi ve en alt gelir grubunda olan işçilerin ücretlerinde ise her yıl %10 oranında ücret artışı sağlanacak.
Grevin bir başka ve önemli talebi olan taşeron işçiliğin yasaklanması talebinin kabul edilmesi yerine, taşeron işçiliğin minimize edilmesi gibi geri ve sınırları belirsiz bir anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre taşeron işçileri de daimi işçilerle aynı hak ve koşullara sahip olacaklar, kısa mesai fonlarına dahil olacaklar.
Sendika görevlilerinin sendikal çalışmaları için harcadıkları zamanda iş gününden sayılacak.
Yüzde 12 ila 15 ücret artışı yapılması, taşeron işçiliğin yasaklanması ve daha başka taleplerle başlayan ve dört hafta zorlu mücadelelere sahne olan grevle 220 bin metal işçisi kısmi başarılar elde etmiştir. En önemlisi de bu kavgada dost ve düşmanlarını somut olarak görerek tanıma olanağı elde etmiştir.
Maden işçilerinin grev ve direnişlerinin peşinden metal işçilerinin hareketlenmesi ve grevlerinin gelmesi, en önemlisi de devletin, ANC ve reformist-revizyonist güçlerin saldırı ve demagojik karalama kampanyalarına karşı mücadelelerini sürdürerek kısmi de olsa bir başarı elde etmeleri önemlidir. Bu hainlerin ihanetlerinin etkisini Türkiye işçi sınıfı da kendi öz tecrübesinden biliyor ve tanıyor.
Mücadele okullarından geçen, dost ve düşmanını tanıyan Güney-Afrika işçi sınıfı Apartheid rejimi gibi sermaye diktatörlüğünü de yıkmayı öğrenecektir. Kendi devrimci partisinden yoksun olan işçi sınıfı bu temel eksikliğini gidermeyi başardığı oranda zafere daha da yaklaşacaktır.