Gazze’ye yönelik saldırılara karşı Fransa’da eylemli gün

Siyonist İsrail devletinin Gazze’ye yönelik imha ve soykırım katliamlarına karşı Filistin halkıyla dayanışmak için Fransa’nın pek çok kentinde eylemler düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Ekim 2023
  • 11:00

Fransa'da gerçekleşen Filistin halkıyla dayanışma eylemlerin fotoğraflarına buradan ulaşablirsiniz...

Siyonist İsrail devletinin Gazze’ye yönelik imha ve soykırım katliamlarına karşı Filistin halkıyla dayanışmak için Fransa’nın pek çok kentinde eylemler düzenlendi.

Eylemler, aralarında Fransa Mağrip İşçileri Derneği (ATMF), Bugün Sömürgeciliğe Karşı Harekete Geçmek (ACCA), Filistin için Yahudi-Arap ve Vatandaş Kolektifi (CJACP), Kadınların Uluslararası Barış ve Özgürlük Birliği, Uluslararası Kadınların Barış ve Özgürlük Birliği’nin Fransa seksiyonu (WILPF), Irkçılığa Karşı Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP), Yeni Antikapitalist Parti (NPA), Fransa İşçilerinin Komünist Partisi (PCOF), Révolution Permanente, Sürekli Devrim, SUD-Solidaire Sendikası gibi 50’ye yakın demokratik kitle örgütünden oluşan ‘‘Filistinliler ve İsrailliler Arasında Adil ve Kalıcı Bir Barış İçin Ulusal Kolektif’’ tarafından örgütlendi. Birçok kentte Fransız sermaye hükümeti tarafından güvenlik nedeniyle eylemler yasaklansa da emekçiler Kolektifin eylem kararı aldığı tüm yerellerde katliamlara karşı sokaklara çıktılar, Filistin halkının yanında olduğunu haykırdılar.

Kolektif yaptığı açıklamada ‘‘Gazze’de Acil Durum! Filistin’de Acil Durum! Bombalamaları Durdurun!” çağrısı yaparak, İsrail’in savaş suçları işlediğini, Fransız hükümetinin katliamları durdurmak için müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca ateşkes ilan edilmesi ve ablukanın kaldırılması, katliamın ve kuşatmanın, işgal ve sömürgeciliğin durdurulması, Filistin halkının korunması taleplerine yer verildi. Eylemlerde ‘‘Hepimiz Gazze’nin çocuklarıyız!”, “Katil İsrail, işbirlikçi Macron!’’, “Gazze’nin çocukları, Filistin’in çocukları! Öldürülen insanlıktır!’’, “İsrail defol! Filistin senin değil!’’ sloganları sıklıkla atıldı.

Fransız sermaye devleti Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini yasaklayarak bir kez daha işgalci siyonist devletin yanında olduğunu açıkça sergilemiş oldu. Fakat Fransa genelinde Paris, Lyon, Strasbourg, Nice, Nime, Brest, St Brieux, Orleans, Montpellier, Toulouse, Clermont-Ferrand, Marsilya gibi birçok kentte yasaklar karşısında karalılık sergileyen kitleye meydan ve sokakları da açmak zorunda kaldı.

Paris eylemi için Kolektif, saat 14.30’da Chatelet Meydanı’ndan Republique Meydanı’na yürüyüş çağrısı yapmıştı. Eylem valilik tarafından yasaklanmış, Kolektifin ‘‘toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı’’nı savunmak için idari mahkemeye yaptığı başvuru geri çevrilmiş, mahkeme yasağı onaylamıştı. Tüm bunlar yoğun ablukaya rağmen binlerin meydan ve sokaklara çıkmasına engel olunamadı. Chatelet Meydanı’na çıkan tüm sokaklar eylem alanına çevrildi. Kitleyi kontrol etmekte zorlanan polis taktik değiştirerek, saat 15.30’da yaptığı anonsla, eyleme katılmak isteyen herkesin meydandaki kitleye katılabileceğini duyurdu. Farklı noktalarda toplananları bu şekilde meydandaki kitleyle birleştirip abluka altına aldı. Yer yer kitle içerisine saldırarak, işkenceyle birçok eylemciyi yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) çalışanlarının da destek verdiği eylemde, bir BİR-KAR çalışanı gözaltı saldırısının ardından hafif yaralandı. Kısa süre içinde de izinsiz eyleme katılmaktan ceza uygulanarak serbest bırakıldı. Üç BİR-KAR çalışanı ise saatler süren açık hava gözaltısının ardından, saat 20.30 civarı serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Paris