Ekonomik krizle pençeleşen ve krizin faturasını IMF reçeteleriyle emekçilere ödeten Arjantin’de gerçekleşen G20 Zirvesi sonuçlandı. Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan 20 ülkenin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katıldığı zirvede, emperyalistler arasında keskinleşen hegemonya krizinin bir yönü olan “ticaret krizi” de temel gündemler arasında yer aldı. Dün sona eren zirvenin sonuç bildirisinde ise bu krize dair herhangi bir “çözüm” önerisine yer verilmedi.
“Riskleri izleyeceğiz, gerçeğe dönüşürse karşılık vereceğiz”
13 maddelik sonuç bildirisinde, küresel büyümedeki dengesizliğin yanı sıra kısa ve orta vadeli risklere dair vurgu yapıldı. Finansal kırılganlık, ticaret ve jeopolitik gerilimlerde yükseliş, yavaş büyüme, risklere yol açan etkenler arasında yer aldı. Bu risklerin çözümüne ilişkin “Riskleri izlemeye devam edeceğiz, hafifletmeye çalışacağız ve gerçeğe dönüşürlerse karşılık vereceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Bildiride ayrıca, uluslararası sermaye hareketlerindeki yön değiştirme eğilimiyle birlikte, krize doğru daha büyük risklerle karşı karşıya olan “yükselen piyasa ekonomileri” üzerinde de duruldu. Bu eğilimlere daha hazırlıklı olduğu ifade edilen söz konusu ülkelerin yine de “hassas” durumda olduklarının altı çizildi.
“Uluslararası ticaret büyümenin önemli motoru”
Bildiride, emperyalist kutuplar arasında su yüzüne çıkan ticaret gerilimlerine dair herhangi bir öneri yer almazken, “uluslararası ticaret önemli” vurgusu şöyle yapıldı: “Uluslararası ticaret ve yatırımlar büyümenin, verimliliğin, inovasyonun, istihdamın ve kalkınmanın önemli motorları. Liderlerimizin Hamburg Zirvesi'nde vardıkları sonuçları tekrar ediyoruz ve riskleri azaltmak için diyaloğun artırılması, risklerin azaltılması ve güveninin güçlendirilmesine yönelik ihtiyacı görüyoruz.”
Önceki zirvelerin sonuç bildirilerinde yer alan “korumacı politikalardan kaçınacağız” ifadeleri, geçen yıl Mart ayında Hamburg’da yapılan zirvenin sonuç bildirisinde yer almamıştı. Bu vurgu ABD hazine bakanının itirazı üzerine çıkarılmıştı.
Bu yılki zirvede ticaret gerilimlerine dikkat çeken IMF Başkanı Christine Lagarde ilk gün yaptığı açıklamada, ek gümrük vergileri gibi korumacı uygulamaların küresel büyümeye etkilerine dair şunları söyledi: “Mevcut durumda uygulamaya giren veya gireceği açıklanan tedbirler nezdinde hazırlanan rapor, bunların en kötü senaryoda küresel gayrisafi hasılaya etkisinin 0,5 puan düşüş olacağını gösteriyor. Bu, oldukça ciddi bir etki.”
Albayrak, efendilerine güven verme çabasını sürdürdü
Öte yandan yabancı sermayenin Türkiye ekonomisiyle ilgili kaygılarını arttıran yeni Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, zirvede emperyalist efendileriyle görüşerek güven verme çabalarını sürdürdü. Albayrak’ın konuşmalarında “Daha etkin Merkez Bankası”, “Fiyat istikrarı ve enflasyonun düşürülmesi”, “piyasalarla daha fazla uyum” gibi vurgular öne çıktı.
Zirvede Albayrak’ın bu çabalarına eşlik eden de Merkez Bankası’nın başkanı oldu. Yabancı sermayenin Türkiye’deki ekonomi yönetimiyle ilgili kaygılarının başında Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusundaki tartışmalar geliyor.
Yarın toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun kararları bu kesimlerce yakından takip ediliyor. Bu toplantı öncesinde ise, G20 Zirvesi’nden dönen Berat Albayrak’ın, bakanlar ve ekonomistlerle toplantı yapacağı bildirildi.