Fas İşçi Sendikaları Birliği, ülkenin Fransız sömürgecilerinden kurtuluşunda önemli bir yer tutan 1952 ayaklanmasının yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bağımsızlık mücadelesinde işçi sınıfının rolüne dikkat çekti.
Fas’ın özgürlüğü ve bağımsızlığı mücadelesinde Fransızların suikastına uğrayan sendika lideri Farhat Hashad’ın da anıldığı açıklamada; Fas İşçi Birliği’nin kurulmasında ilk çekirdek olan ulusal sendikal hareketin önderliğinde, 8 Aralık 1952’de Kazablanka’daki genel grev çağrısına işçi sınıfının katılmasıyla, Fas’ın ve Mağrip ülkelerinin kurtuluşu ve bağımsızlığının kazanıldığı vurgulandı. Bu genel grev için “direniş, meydan okuma ve yükselişin tezahürünü oluşturuyordu” denilen açıklamada, 8 Aralık 1952 ayaklanmasının, Fas’ın bağımsızlığını ve birliğini kazanmasındaki rolüne vurgu yapıldı. Ayaklanmanın, Mağrip halkları ile demokrasi, sosyal ilerleme inancını somutlaştırdığı için Fas İşçi Birliği aktivistlerine ilham vermeye devam edeceği vurgulandı. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:
“Fas İşçi Sendikaları Birliği, 8 Aralık 1952 ayaklanmasının 68. yıldönümü olan bu ihtişamlı yıldönümünü kutlarken, Mağrip hükümetlerine yapay anlaşmazlıkları aşma, sınırları açma, vizeleri kaldırma ve Mağrip halklarının özlemlerini karşılayacak şekilde ekonomik entegrasyonun sağlanması için çalışma çağrısını yeniledi.”
Fas İşçi Sendikaları Birliği’nin, Mağrip işçi sınıfının haklarına bağlılığına ve Mağrip işçileri arasında dayanışma ruhunu beslediğine dikkat çekilen açıklamada, Mağrip işçi sınıfının haklarını korumaya devam edileceği vurgusu yapıldı. Fas İşçi Sendikaları Birliği’nin “örgütlenme özgürlüğü ve haysiyet ve sosyal adaletin kazanılmasının yanı sıra kadın işçilerin, işçilerin ve genel nüfusun haklarını ve kazanımlarını savunmak için” mücadele devam ettiği belirtilen açıklamada, mücadelelerine yönelik baskı ve saldırılar karşısında mücadele kararlılığının sürdüğü vurgulandı.