Emperyalist-kapitalist sistemin aşırı üretim çılgınlığı dünyamızı giderek yok olmanın eşiğine doğru sürüklüyor.
Üretimin ihtiyaçlar çerçevesinde değil de daha fazla kar amacıyla gerçekleştirildiği kapitalist sistemin doğa üzerinde yarattığı tahribat sonucunda her geçen gün küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunu geri dönülmez bir boyuta tırmanıyor.
Son günlerde Türkiye’de de hepimizin karşılaştığı aşırı sıcaklar (burjuva medyanın çöl sıcakları diyerek altını boş bıraktığı), dünyanın genelinde hakim olan bir durum. Birçok ülkede sıcaklar bugüne kadar ölçülebilen en yüksek seviyelere çıkarken; bunun iklim değişikliği emarelerini beraberinde getirdiği ve tarım üretimi üzerinde bunun olumsuz etkilerinin görüldüğü bizzat uzmanların açıklamalarında yer alıyor.
İngiltere 1976’dan beri en sıcak Haziran’ını yaşadı
İngiltere ve Batı Avrupa’da aşırı sıcakların iklim değişikliği nedeniyle daha yoğun hissedildiği bilim adamları tarafından açıklanırken; sıcaklık artışları nedeniyle Portekiz’de orman yangınları boy gösteriyor. Fransa, Hollanda ve İsviçre ise aşırı sıcaklar nedeniyle özel önlemlere başvuruyor.
Öyle ki İngiltere’nin 1976’dan beri en sıcak Haziran’ını yaşadığı, İsviçre’nin ise 1864’ten beri en sıcak ikinci Haziran’ını yaşadığı belirtiliyor. Avrupa’da da sıcaklık rekorları kırıldığını belirten uzmanlar, Haziran ayında kıtanın batısında ise sıcaklıkların normalin 3 derece üzerinde seyrettiğine dikkat çekiyorlar.
2020’den sonra dünya için çok geç olacak
Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü'nden Geert Jan van Oldenborgh, sıcaklıktaki artış oranlarının tahmin ettiklerinden çok daha yüksek olduğunu ifade ederken, İklim ve Çevre Bilimi Laboratuvarı'ndan Robert Vautard, "Eğer sera gazlarını azaltmazsak Haziran ayında yaşadığımız aşırı sıcaklar yüzyılın ortasına geldiğimizde normal sıcaklıklar olacak" dedi.
“Nature” isimli bilimsel dergide iklim değişikliği uzmanlarının yayınladığı makalede ise karbondioksit salınımını düşürmek için son 3 yıl kaldığı, kadar karbondioksit salınımı aynı düzeyde devam eder veya artarsa 2020’den sonrasının dünya için çok geç olacağına dikkat çektiler.
İklim değişikliği Türkiye’de buğday üretimini vurdu
Küresel çapta yaşanan iklim değişikliği, Türkiye’de de yağış miktarının azalmasına neden olarak tarımı vurmaya başladı.
Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO); bu nedenle Türkiye’deki buğday üretiminin geçen yıl yüzde 9 düşüşle 20,6 milyon tona, arpa üretiminin ise yüzde 16 azalarak 6,7 tona düştüğünü açıkladı. Uzmanlar bu düşüşün zamansız ve düzensiz yağışlardan kaynaklandığına dikkat çekti.
Sorunun kaynağı emperyalistler demagojiyi sürdürüyor
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin asıl sorumlusu olan emperyalistler ise 7-8 Temmuz tarihlerinde Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleştirecekleri G20 zirvesinde bir kez daha doğa ve çevre nutukları atarak göz boyamaya çalışacaklar.
Ancak bu emperyalistlerin, Aralık 2015’te 190’ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris İklim Zirvesi’nde sera gazı salınımını 2030’a kadar 56 milyar ton düşürmeyi, yüzyılın sonuna kadar ise küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı taahhüt etseler de tam tersi bir uygulama içinde oldukları artan verilere yansıyor. Üstelik en çok sera gazı salınımını gerçekleştirenlerin başında gelen ABD ise Donald Trump tarafından yapılan açıklamayla anlaşmadan ayrıldı.