Dortmund BİR-KAR’ın “200. yılında Karl Marx ve Marksizm” çağrısıyla düzenlemiş olduğu etkinlik 27 Ekim tarihinde dün gerçekleştirildi.
Etkinlik devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Karl Marx’ın kısa bir biyografisi ve Genco Erkal’ın Marx’ı anlattığı tiyatrosundan oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı.
Etkinliğimiz, semineri hazırlayan yoldaşımızın yapacağı sunum ile devam etti. İki bölümden oluşan sunumun ilk bölümünde, Karl Marx’ın yaşadığı tarihsel dönem, bilimsel sosyalizm düşüncesinin ortaya çıkışı, Marx ile birlikte onun en yakın yoldaşı olan Engels’in bu düşüncenin oluşmasındaki o tartışılamaz olan devrimci emekleri üzerinde duruldu. Aynı zamanda onların bu tarihsel süreç içerisinde hem bir bilim adamı ve filozof ama asıl olarak devrimci birer eylem insanları oldukları, sınıfa bilimsel sosyalizm düşüncesinin taşınması için devrimci örgüt ve partinin oluşturulması konusundaki paha biçilmez çabaları, Komünistler Birliği’nden I. Enternasyonal’in kuruluşuna kadar devam eden süreç içerisinde canlı örnekleriyle anlatıldı.
İkinci bölümde ise, günümüz dünyası, emperyalist kapitalizm ve onun bütün bir insanlığa yaşatmakta olduğu barbarlık canlı ve çarpıcı örnekleri ile anlatıldı. Bu bölümde, burjuvazi ve onun sol içerisindeki uzantıları olan reformistler ve sol liberaller tarafından Marksizmin devrimci özüne yönelik çok yönlü saldırılara değinildi. Her şeye rağmen Marksizmin günümüz dünyasında da, -başta bizim gibi sınıf devrimcileri için- sınıf içerisindeki çalışmalarında bir eylem klavuzu olmaya devam ettiği vurgulandı. Kapitalizm tüm kurumlarıyla beraber ortadan kalkmadığı sürece Marx ve Marksizmin işçi sınıfına yol göstermeye devam edeceğine dikkat çekilen sunumda, tam da bundan dolayı herkesten çok biz işçi ve emekçilerin bu ideoloji ile donanması çağrısıyla sunum bitirildi.
Son bölümde ise sunumla ilgili sorular alındı ve düşüncelerini belirtmeleri için söz katılımcılara bırakıldı. Canlı tartışmalarla devam eden etkinlik bu bölümün sonunda bitirildi.
Dortmund BİR-KAR