Devrimci sanatçılar Frankfurt’ta anıldı

BİR-KAR, Frankfurt’ta düzenlediği etkinlikle devrimci sanatçılar Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Orhan Kemal’i andı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Mayıs 2018
  • 11:09

Edebiyatın büyük ustaları, devrimci sanatçılar Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Orhan Kemal, 20 Mayıs Pazar günü Frankfurt’ta İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) tarafından yapılan bir etkinlikle anıldı.

Etkinlik için, afiş, el ilanı, bilet satışı gibi araçların kullanıldığı yaygın ve yoğun bir ön hazırlık faaliyeti yürütüldü. Bu süreçte gerçekleşen eylem ve etkinlikler değerlendirilerek duyurular yapıldı. Bu sayede binlerce iş ve emekçiyle yüz yüze gelme olanağı yakalandı.

Etkinlik programı, sınıf mücadeleleri ile paralellik taşıyan, insalığın hep daha iyiye, daha güzele ve özgür bir dünyaya olan özlemlerini, acılarını ve buna dair mücadelelerini anlatan şiirsel bir açılış konuşması ile başladı.

Ardından devrimci sanatçılar şahsında, özgürlük, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Daha sonra Serenat Ezgican, Türkiye coğrafyasındaki halklar mozaiğini yansıtan, değişik coğrafyalardan ve dillerden türkülerden oluşan bir dinleti sundu. Seslendirdiği ezgilerin hikayelerini de anlatan Ezgican, dinletisini Çav Bella parçasıyla noktalarken oldukça beğeni topladı.

Bunu, uzun yıllardır Frankfurt’ta faaliyetlerini sürdüren Güneş Tiyatrosu’ndan Cüneyt Sezer’in Nazım Hikmet’in seçkin şiirlerinden oluşan şiir dinletisi izledi. Şiir dinletisini yer yer çeşitli mizansenlerle zenginleştiren Cüneyt Sezer’in şiir dinletisi de ilgi ve beğeniyle karşılandı.

Etkinlik, verilen yarım saatlik aranın ardından, Türkiye’den gelen sanatçı Barış Atay ile yapılan söyleşi ile devam etti. Barış Atay, kendi şahsına yönelik olanlar da dahil, Türkiye’de gittikçe tırmanan baskı ve zorbalığa değinerek başladı konuşmasına. Daha sonraki bölüm ise dinleyicilerden gelen sorular ve onlara verilen cevaplar şeklinde devam etti. Sorular yoğunluklu olarak seçimlere yönelikti. Bu bahiste HDP’den aday olduğunu da duyuran Barış Atay, sosyalist bir sanatçı olduğunu, bu açıdan da seçimlere ve parlamentoya bir çözüm mercii olarak değil ama mücadelenin bir aracı olarak baktığını ve seçilmesi durumunda parlamentoyu mücadelenin bir kürsüsü olarak kullanacağını belirtti.

Söyleşi, Barış Atay’ın, sıcak seçim gündeminin dışında kendisinin sanatsal faaliyetlerine ve toplumda sanat ve santçının rolüne dair ve ülkede çeşitli toplumsal mücadele dinamiklerinin durumuna ilişkin gelen sorulara verdiği cevapların ardından, mücadeleyi yükseltme çağrısıyla sona erdi. Barış Atay’la yapılan söyleşi de büyük bir dikkat, ilgi ve beğeniyle dinlendi.

Programda son olarak Zerrin, İbrahim ve Rodan Akgül sahne aldı. Daha çok Nazım Hikmet ve Ahmed Arif’in şiirlerinden bestelenmiş parçalar seslendiren Akgül ailesi beğeniyle dinlendi. Program, çekilen halayların ardından sona erdi.

Etkinlikte, Frankfurt’ta bulunan KAGEF ve Heywa Sor a Kurdistan adlı kurumlar stand açtılar.

Yaklaşık 200 işçi ve emekçinin katıldığı etkinlik, başarılı sunumu, programı ve organizasyonuyla katılımcılar tarafından oldukça beğeniyle karşılandı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt