Çatışma bölgelerinde çocuklara yönelik şiddet arttı

UNICEF’in yaptığı açıklamaya göre, son 10 yılda çatışma bölgelerinde çocuklara yönelik şiddet üç kat arttı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Aralık 2019
  • 13:09

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) çocuklar açısından “ölümcül bir on yılın” geride kaldığını vurgulayarak, çatışma bölgelerinde son 10 yılda çocuklara yönelik şiddetin üç katına çıktığını duyurdu.

UNICEF 10 yıl içinde çocuklara yönelik öldürme, sakat bırakma, cinsel şiddet, kaçırma, insani yardımdan mahrum bırakma, çocukların silah altına alınması, okul ve hastanelere yönelik saldırıları içeren ağır hak ihlallerinin sayısının 170 bin olarak kayıtlarına geçtiğini açıkladı. Gerçek sayının ise 170 binden çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

2019’un ilk yarısında ağır hak ihlallerinin sayısı 10 bin olarak kaydedildi. 2018’de ise 24 bin ağır çocuk hakkı ihlali kaydedilmişti. Kayıt altına alınabilen bu hak ihlallerine yaklaşık 12 bin çocuk çeşitli saldırılar sonucunda öldürüldü ya da sakat bırakıldı.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore dünyada birçok yerde çatışmaların arttığını belirterek, çocuklara yönelik ağır hak ihlallerinin haberlerde yansıtılandan çok fazla olduğunu ifade etti.

2019’da ağır hak ihlalleri

UNICEF verilerine göre 2019’da çocuklara yönelik ağır hak ihlalleri şöyle:

* Suriye’nin kuzey ve doğusunda en az 32 çocuk şiddet, yerinden edilme ya da sert hava şartları nedeniyle yaşamını yitirdi.

* Mali’de silahlı bir grup tarafından Mopti bölgesindeki Ogossagou köyüne düzenlenen saldırıda 85 çocuk öldürüldü.

* Yemen’in başkenti Sana’da nisan ayında iki okulun yakınında meydana gelen patlamada ise 14 çocuk hayatını kaybederken 16 çocuk da yaralandı.

* Nijerya’nın kuzeydoğusunda ise çocuklar intihar eylemcisi olarak kullanılıyor ve ölüme gönderiliyor.

* Sudan’ın güneyinde binlerce çocuk ordu ve silahlı çeteler tarafından alıkonmuş durumda.

* Ukrayna’nın doğusunda bu yıl okullara yönelik 36 saldırı kayıtlara geçti.

* Afganistan’da ise yılın ilk dokuz ayında dokuz çocuk öldürüldü ya da sakat kaldı.