Brezilya'da ikinci genel grev

Sosyal yıkım saldırılarına Brezilya'da 30 Haziran günü genel grev yapıldı. Eyleme çeşitli işkollarından işçiler katılırken, yollara barikatlar kuruldu. Polis ise eylemelere saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Temmuz 2017
  • 17:59

30 Haziran Cuma günü Brezilya'daki Temer hükümetine ve “tasarruf”lara karşı 3 ay içindeki ikinci genel grev gerçekleştirildi. Rio de Janeiro, Sao Paulo, Porto Alegre ve Florianopolis gibi Brezilya'nın büyük şehirleri de dahil pek çok yerde gerçekleşen eylemlere öğretmenler, banka ve sağlık çalışanları, elektrik işçileri, petrol rafinerisi işçileri, otobüs şoförleri ve başka emekçilerin katıldığı aktarılıyor. Brezilya kolluk güçlerinin açıklamasına göre ise Salvador, Curitiba, Porto Alegre, Natal ve Goiania'da eylemler yapıldı.

Belo Horizonte'deki metro işçileri ağır para cezası tehdidine karşın ulaşımı durdurdu. Rio de Janeiro'ya çıkan ana yollar da bloke edilirken São Paulo'daki uluslararası havalimanına giden yol da kesildi. Kimi yerlerde yolları kapatan barikatlar ateşe verildi. São Paulo Üniversitesi'nin (USP) girişinin de öğrenciler ve işçiler tarafından bloke edildiği söyleniyor. Salvador'da otobüs şoförleri otobüsleriyle yolları kapatırken Campina Grande, Natal gibi yerlerde de şoförler eylem yaptı.

Grevin petro-kimya işkoluna etkisinin zayıf olduğu ifade edilirken devlet kontrolündeki Petróleo Brasileiro SA petrol şirketi yetkilileri, petrol arama, üretim ve rafine işlemlerinin aksamadığını duyurdu.

Eylemlerin bir önceki genel greve göre daha zayıf bir katılımla gerçekleştiği ifade edilirken, kimi sendikaların greve karşı çıktığı ve İşçi Partisi'nin (PT) işçileri greve katılmaları için organize etmeyi reddettiği belirtiliyor.

Porto Alegre'deki eyleme biber gazı ve plastik mermilerle saldıran polisin sendikacıları gözaltına aldığı, serbest bırakılanların yanı sıra bir sendikacının ise patlayıcı taşımak gerekçesiyle “anti terörizm” yasası kapsamında yargılanabileceği belirtiliyor. Florianapolis ve Rio de Janeiro'daki yol kapatma eylemine gerçekleşen plastik mermili saldırılarda da yaralananlar olurken eylemlerin gün sonunda birçok büyük şehre yayıldığı söyleniyor.

Temer hükümetinin uygulamak istediği “reform”ların, işçi ücretlerinin düşürülmesi ve çalışma saatlerinin arttırılmasına yol açacağına dikkat çekiliyor. Aynı zamanda emeklilik yaşının da artacağı ifade ediliyor.